Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: Zoli

E heti kiemelt szakácsunk Zoli, a hagyományos magyar ízek és fűszerek kedvelője. Szeret bográcsozni, és szívesen használ régi sütő-főző eszközöket. Ismerjétek meg közelebbről!

Sok-sok évvel ezelőtt kis súllyal születtem. Egyes vélemények szerint az ilyen babák később étkesek, nagyon jó evők lesznek. No, ez nálam bejött, mert amióta az eszemet tudom, mindig szerettem enni, főleg azt, ami a fogam alá való volt.

Érdekes módon ez hamar kiváltotta az étel elkészítése iránti kíváncsiságomat, így aztán folyton édesanyám mellett sündörögtem a konyhában. Ő, észlelve ezt, mindig megbízott valami koromnak megfelelő apró konyhai munkával. Ahogy cseperedtem, egyre több dolgot tanultam meg.

Isteni levesek Zolitól

Az első, már több személy ellen szóló kulináris merényletemet nyolcadikos koromban követtem el egy erdei kirándulás során. Bográcsban paprikás krumplit főztem. Utólag visszaemlékezve, az éhes osztálytársaim még a bográcsot is kitunkolták, pedig kozmásra sikerült, de a siker további lökést adott a főzés irányába. Kisebb megszakításokkal ugyan, de folytattam, igaz, hogy csak bográcsoztam. Bár a foglalkozásom alapján, miszerint gépészmérnök voltam, semmi realitása nem volt. 

Pikáns húsételek – ezeket készítsétek el!

Később már közösen főztünk a feleségemmel, és lelkesen ettük meg a társunk kissé elszúrt produkcióját is. Az ízvilágunk és a ételeink is különböznek. Ö a kész fűszerkeverékeket és a gyorsan elkészíthető ételeket részesíti előnyben, viszont nagyon finom süteményeket tud sütni. Én a hagyományos régi fűszereket és ételeket kedvelem. A fiaink eszmélése után már szabályos hétvégi a la carte rendszerben főztünk. Leadták a rendelést, hogy mit kérnek, és ki főzze.

Tésztából is a legjobbak – Zoli ajánlásával

A régi fűszerek és ételek iránti vonzalmam megmaradt, és párosult a régi főzési technológiák és eszközök iránti érdeklődéssel. Viszont az új ízek és konyhatechnológiák is kíváncsivá tesznek, ezért igyekszem minden újat kipróbálni.

Különleges eljárással készült étkek – imádnivalóak!

Ami beválik, az bekerül a repertoáromba. Egyre inkább fejből főzök, ami nem korlátozza a kreativitást. Új dolgoknál vagy ihlet hiányában viszont gyorsan megkeresem a Nosalty-t. A rengeteg szakácstárs rengeteg ötlete mindig kisegít. Bár azt mondja a néphit, hogy a nők a kíváncsiak, én azért egy-egy jó recept megtalálásakor a készítője fizimiskáját is megnézem. Sőt, a véleményemet is meg szoktam írni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2016-04-26 17:38

Gratulálok a hét szakácsa címhez! A párommal mi is megosszuk a konyhát, ami sokszor nagy segítségnek bizonyul. Főleg, ha egyikünk kimerült. Érdekes, nálunk is a desszert készítés rám hárul nagyobb összejövetelek esetén.