Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hogyan kovászoljunk kenyér nélkül, gluténmentesen?

Ha gluténmentesen szeretnénk megoldani a kovászolást, vagy egyszerűen nincs a kéznél felhasználható alap hozzá, van megoldás.

Gluténmentes kovász, paleo kovász, lehet ezekkel a nevekkel ellátni a kenyér nélküli erjesztő folyamatokat, a lényeg annyi, hogy kenyér nélkül is lehet kovászolni vagy fermentálni zöldségeket, sőt, érdemes is.

A rossz kenyérnél jobb a semmilyen

Mivel nagyon nyugtalanít az a sokféle adalékanyag, amit a kenyerekhez adnak, tavaly semmiképp nem akartam bolti kenyérrel kovászolni, és éppen nem volt itthon más, így megpróbáltam olyan megoldást keresni, amiben egyáltalán nincs kenyér.

A krumpli: működik!

Akkor próbáltam ki először a krumplit, ami őrületesen fura, mégis tökéletesen működőképes megoldásnak bizonyult. A krumplinak nem csak az az előnye a kenyérrel szemben, hogy nem kell attól félni, hogy a hosszú érlelési idő alatt olyasmi is kioldódik a vízbe, amit nem szeretnénk, de sokkal tisztább, szebb lesz a kovászos zöldség leve, nem úszkálnak majd benne zavaros elemek.

Ezt olvastad már?

Élesztő helyett használj erjesztett gyümölcsvizet – megmutatjuk, hogyan készül

Krumpli se

De mi van, ha éppen krumplink sincs otthon, vagy azt szeretnénk, ha mindenféle segédeszköz nélkül indulna be az erjedés folyamata? Ez is lehetséges, csak kicsivel hosszabb idő, több türelem kell hozzá. A végeredmény viszont talán még jobb is lesz, mint azok, amikhez indítót használtunk.

Sós vizes

A fermentálás az egyik legmenőbb eljárás az utóbbi években, és voltaképpen itt is erről van szó. A módszer azonban attól még, hogy divatos, egyáltalán nem új, Anyukám polcán megvan a nyolcvanas évek egész befőzésirodalma, és mind említi, ha nem is ezzel a névvel, hanem “sós vízben eltett” vagy “kenyér nélkül kovászolt” címmel látja el.

Ezt láttad már?

Életemben először úgy nyúltam a gombához, ahogy eddig sosem, és egyáltalán nem volt egyszerű

Laktofermentálás

A technikának az a lényege, hogy míg a kovászos kenyér esetében a kenyérben vagy krumpliban található cukor kezdi meg az erjedést, addig az egyszerű, sós leves tartósításnál a zöldség saját cukortartalma hasznosul, ez indítja el a tejsavas erjedést. Ez a folyamat, amit a Fermentor blogról próbáltam ki először – a kovászolásnál lassabb, akár  egy hét is lehet, mire elkészül, viszont utána hónapokig is eláll, az ízei pedig még mélyebbek, még összetettebben savanyúak lesznek.

Lépésről lépésre

A fermentálás ráadásul kevesebb eszközt is igényel: csak üveg, zöldség, só és víz kell hozzá.

  1. A zöldséget megtisztítjuk, darabokra vágjuk.
  2. Egy olyan üvegbe tesszük, amiben kényelmesen elfér.
  3. Felöntőlevet, más néven brine-t készítünk, megint más néven 2 százalékos sóoldatot. Ehhez felforraljuk a vizet és literenként egy csapott evőkanál sót adunk hozzá Hagyjuk lehűlni, majd ezzel öntjük fel a zöldségeket.
  4. A zöldséget valamilyen kerek kistányérral, pohárral vagy egy nagyobb zöldségdarabbal leszorítjuk. Fontos, hogy ne lógjon ki a víz alól.
  5. Lezárjuk, és egyenletes melegben hagyjuk érni: 25-27 fokos hőmérséklet a legjobb neki. Háromnaponta ránézünk. Ha kilóg a víz alól, pótoljuk a vizet.
  6. Három-négy nap után megkóstoljuk, ha már jó, boldogan megesszük, és a hűtőben tartjuk a maradékot. Ha még nem elég savanyú, tovább érleljük a melegben.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!