Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hormonális fogamzásgátlók - vajon tényleg veszélyesek?

Sokan tartanak a hormonális fogamzásgátló módszerektől - orvos szakértőnk segítségével áttekintjük, tényleg veszélyes-e alkalmazásuk.

Elterjedt vélemény, hogy a hormonális fogamzásgátlók használata sok veszéllyel és mellékhatással jár, mivel felborítják a szervezet hormonális egyensúlyát. Tényleg félni kell ezektől a fogamzásgátló szerektől? Milyen veszélyei és mellékhatásai lehetnek? Dr. Gullai Nóra a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza segítségével elmondjuk.

Mikor ajánlott hormonális fogamzásgátlót alkalmazni?

A hormonális fogamzásgátló módszerek használata nemcsak a teherbeesés elkerülésére, hanem bizonyos betegségek, állapotok kezelésére is alkalmas lehet. Ilyenek lehetnek a fájdalmas menstruáció, az endometriózis, a premenstruációs szindróma, akár a pattanásos bőr, a menopauza előtt jelentkező rendellenes vérzések vagy a szabálytalan menstruációs ciklusok.

Milyen fajtái vannak a hormonális fogamzásgátlóknak?

A hormonális fogamzásgátlók közé soroljuk a fogamzásgátló tablettákat, a hüvelygyűrűt, a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket, a bőr alá ültethető implantátumokat, és a fogamzásgátló injekciókat.

Milyen előnyökkel jár a hormonális fogamzásgátló alkalmazása?

A hormonális fogamzásgátlók megfelelő használat esetén megbízható védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben. Használatuk ezen kívül általánosságban csökkenti a menstruációs fájdalmat és a vérzés mennyiségét, továbbá egyes formáinak alkalmazásával szabályozható a vérzés ideje is.

Vannak veszélyei a hormonális fogamzásgátló használatának?

Fontos tudni, hogy a hormonális fogamzásgátló módszereknek több csoportja van, érdemes elkülöníteni legalább a kombinált (ösztrogént és progeszteront tartalmazó) készítményeket és a csak progeszteronnal működő módszereket. A legtöbb tabletta és a hüvelygyűrű kombinált módszerek, a méhen belüli eszközök, az implantátum vagy az injekció csak progeszteront tartalmaznak. Mint minden gyógyszernek, a hormonális fogamzásgátlóknak is lehetnek mellékhatásai, veszélyei. Vannak olyan betegségcsoportok és rizikófaktorok, amelyek esetében kockázatos a hormonális fogamzásgátló alkalmazása, ezekről az orvos alaposan kikérdezi a pácienst és mindig egyéni mérlegelést követően együtt döntenek az alkalmazandó fogamzásgátlási módszerről. Fontos tudni, hogy a legtöbb nő esetében a hormonális fogamzásgátlók biztonsággal használhatók. Enyhébb mellékhatások viszonylag gyakran és főleg az alkalmazás első hónapjaiban előfordulhatnak, például fejfájás, mellfeszülés, esetleg hangulatingadozás. A kombinált módszerek legveszélyesebb, ám szerencsére igen ritka mellékhatása a szív-érrendszeri betegségek (elsősorban mélyvénás trombózis) rizikójának növekedése.

Ki nem használhat hormonális fogamzásgátlót?

Ez megint csak típustól függ, de hormonális módszert általánosságban nem javaslunk akkor, ha az előzményben hormonfüggő daganat szerepel (pl. mellrák) vagy ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés áll fenn. Ha súlyosabb szívbetegség, magas vérnyomás, szövődményekkel járó cukorbetegség, súlyos májbetegség áll fenn, szintén érdemes hormonmentes megoldásban gondolkodni. Az aurás migrén, egyes autoimmun betegségek is képezhetnek ellenjavallatot. A kombinált módszerek esetén fontos figyelni a családi és egyéni kórelőzményre trombózis, stroke, embólia tekintetében és érdemes megjegyezni, hogy 35 év feletti nők esetén napi 15 szálnál nagyobb mennyiségű dohányzás kombinált módszer ellenjavallatát képezi. Fontos, hogy mindig egyénre szabottan válasszuk ki a megfelelő módszert.

Szükséges néhány évente szünetet tartani a fogamzásgátló alkalmazásában?

A modern eszközök hormontartalma alacsony, éveken, évtizedeken át biztonsággal használhatók, nem szükséges szünetet tartani.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!