Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hormonproblémákkal küzdesz? Akkor ne halogass tovább, 3+1 ok, hogy még ma elkezdj sportolni!

Egyre többen és többen küzdenek valamiféle hormonális betegséggel. Csak úgy, mint mást betegségeknél, ezeknél is sokat segíthet a rendszeres testmozgás.

Az edzésre akár úgy is lehet tekinteni, mint egy igazi hormonbombára. A sport hatására ugyanis a szervezet többek között endorfint, adrenalint, és tesztoszteront is termel. Javul az immunrendszer, a szervezet inzulinérzékenysége, és felgyorsulnak a szervezet anyagcserefolyamatai is. Soha nem volt mindez olyan fontos és nélkülözhetetlen, mint napjainkban.

Mára sajnos népbetegséggé váltak olyan betegségek, mint pl. a pajzsmirigy működésének zavara, az inzulinrezisztencia, vagy a kettes típusú cukorbetegség. Ezek az egészségügyi problémák mind-mind közrejátszhatnak az elhízásban és a meddőség kialakulásában is. A betegségek tömeges kialakulásának számos oka van: a genetikai hajlam mellett elsősorban az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság, valamint a felgyorsult élettel járó fokozott, tartós stressz okolható.

Szerencsére egyre több orvos tanácsolja a rendszeres edzést is azoknak, akiknek valamilyen hormonális problémából, anyagcserezavarból eredő betegséggel/betegségekkel kell szembenézniük. Emellett jó tudni, hogy a rendszeres edzésnek a hormonális betegségek megelőzésében is kiemelkedő szerepe van. Lássuk, hogyan!

1. Hatással van az inzulinérzékenységre

Az inzulin a táplálkozás során bevitt glükózt juttatja el a sejtekhez, ebből nyerjük a szervezetünk működéséhez szükséges energiát. Inzulinrezisztencia esetén, bár a sejtek számára elegendő inzulin termelődik, ezt a receptorok nem érzékelik, így nem tudják hasznosítani sem. A rendszeres sport viszont javítja az inzulinérzékenységet, éppen ezért nélkülözhetetlen az egészséges életmód megteremtésében és fenntartásában.

2. A pajzsmirigy működésére is hat

A pajzsmirigy (többek között) a tiroxin nevű hormont termeli, amely a sejtek anyagcseréjét szabályozza, emeli a test hőmérsékletét, és fokozza az energiatermelést. Hatására emelkedik a vérnyomás, gyorsul a keringés, és szaporább lesz a pulzus. Amikor valakinek pajzsmirigy alulműködése van, ebből a hormonból kevesebb termelődik a kelleténél, és a hormonháztartás egyensúlya felborul. Az energiafelszabadító folyamatok lassulása miatt a mozgékonyság, valamikor az aktivitás is mérséklődik, és sokszor indokolatlannak tűnő hízás tapasztalható. A rendszeres edzés viszont kimondottan jó hatással van a pajzsmirigy tiroxin termelésére, és a testsúly megtartásában, a további hízás megállításában is nélkülözhetetlen szerepe van. Ilyen esetben a rendszeres sport rendkívül fontos, de önmagában ritkán elég. Megfelelő diéta, pulzuskontrollált edzés és orvosi kontroll mellett viszont jelentősen csökkenthetők a pajzsmirigy alulműködés kellemetlen tünetei.

3. Az edzés, mint vágyfokozó

A rendszeres sport a libidóra is kimondottan kedvező hatással van, ugyanis a nők ösztrogénszintje, és a férfiak tesztoszteronszintje is megemelkedik az edzés hatására. Míg a tesztoszteron növeli az izomtömeget, csökkenti a testzsírt és javítja a teljesítményt, addig az ösztrogén az öregedési folyamatokat gátolja. Mindkét hormon fokozza a szexuális vágyat és a teljesítményt.

+1. Levezeti a stresszt

A sport több okból is kiválóan alkalmas arra, hogy levezesse a stresszt. Mivel az emberek többsége állandó feszültségben él, mely a mai népbetegségekért jelentős mértékben okolható, ez a tény egyáltalán nem elhanyagolható. Mozgás hatására a  szervezetben endorfin (boldogsághormon) is termelődik, ráadásul edzés közben minden felgyülemlett feszültséget ki lehet adni.

Amennyiben már küzdesz hormonális egészségügyi problémákkal, mindenképpen érdemes megfelelő szakmai segítséget kérned. Vannak kimondottan a hormonális egyensúly helyreállítására specializálódott stúdiók, ahol az edzések mellett orvosi támogatást is biztosítanak, ráadásul a speciális étrend beállításában is segítenek neked.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!