Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Horror áron tudunk csak zöldségeket venni a magyar boltokban

Mostantól csak méregdrága áron juthatunk hozzá a zöldségesek portékájához, az importból származó termékek ugyanis drasztikusan megdrágultak az utóbbi hetekben.  
  • Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva – írja az Agrárszektor.
  • Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők.
  • A koktélparadicsomnál a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak.
  • A Spanyolországból származó kaliforniai paprikánál pedig a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.
  • Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkininál volt a statisztikák szerint: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak.
  • A padlizsánnál is hasonló a helyzet, mivel egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, most pedig 1545 forintért kínálják a nagybanin.
  • A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is jóval drágább lett.

Az áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, mivel a hideg időjárás miatt az olasz és a spanyol termelők növényeinek jó része megfagyott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint márciusig további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségféléknél, utána azonban normalizálódhat a helyzet.

Egyes európai országokban az áremelkedés mellett áruhiányt is okozott a hideg tél. Így például Nagy-Britanniában értékesítési korlátozásokat is bevezettek egyes nagy áruházláncok.

A szakemberek szerint a vitaminszükségletet almával, feldolgozott termékkel, savanyú káposztával lehet pótolni.

Áprilisban helyreállhat a zöldségpiacon a kereslet-kínálat egyensúlya – vélte a terméktanács elnöke. Az észak-afrikai, marokkói, jordániai termelők ugyan olcsóbb munkaerővel dolgoztatnak, mint a dél-európaiak, ám a szállítási költségek miatt onnan sem érkeznek olcsóbb termékek.

Ez is érdekelhet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2017-02-15 22:47

Ma voltam a Bosnyák téri piacon. Az ott látottak nem igazolják a cikkben leírtakat. Cukkini 900, padlizsán ugyanannyi, de volt olcsóbb is. A karfiol 350-600 forintig, kelkáposzta 280, káposzta sem drágult. A tojás viszont ugyanannyi, mint az ÁFA csökkentés előtt volt. Nagyon szép hónapos retek 120 forint. A jégsaláta tényleg a duplája. Lehet. hogy csak az életkorom mondatja velem, de gyerekkoromban nem is volt a piacon februárban paprika, paradicsom, saláta, de még retek sem. Mégis elég jól felnőttünk.Ettünk sok sok almát. Kissé riogatásnak érzem ezeket a cikkeket, és nem hiszem, hogy az embereknek erre van szüksége. Üdvözlettel Zsuzsa.