Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hosszú élet 9 titka - legalábbis e szerint a 101 éves olasz úr szerint

Valószínűleg tuti biztos "hosszúélet-recept" nem létezik, de mindig érdekes megismerni azok életét, akik magas életkort élnek meg egészségben, szellemi frissességben.

Dan Buettner, amerikai felfedező munkásságát kizárólag a hosszú élet titkainak kutatására fókuszálja. E cél érdekében számos utazást tett a világ különböző tájékain, de egy idő után kutatásait már csak az ún. „kék zónákra” (blue zones) összpontosította. Ezek a kék zónák a Föld azon területei, ahol a legnagyobb a hosszú életet (egészségben) leélők, a 100 éven felüli élettartamot megélők koncentrációja. Kék zónáink a Földön: Ikária-szigete (Görögország), Szardínia szigete, Okinawa Japánban, a Nicoya-félsziget Costa Ricában és Loma Linda Kaliforniában.

Dan Buettner ezúttal azonban nem a fenti zónákból jelentkezett be közösségi oldalán, hanem Szicíliából, ahol is megismerkedett a 101 éves Nicolo Quaglianaval (balra Buettner, jobbra Quagliana úr).

Az amerikai kutató éppen azért jár Sziciliában, hogy feltérképezze, ezen a szigeten is van-e vajon „kék zóna”. E kutatása közben találkozott a 101 éves Nicoloval, aki Buettner bevallása szerint az eddigi legfiatalosabb 100+ éves ember, akivel valaha találkozott (pedig több, mint 300 ilyen idős emberhez volt már szerencséje). Nicolo famerként és juhászként élte életét, 5 gyermeke született, felesége 20 éve halt meg.

Buettner természetese kíváncsi volt Quagliana úr „titkára”, azazhogy milyen életmód mellett sikerült ilyen szép kort megélnie. Az amerikai kutató az alábbi 9 kérdést tette fel a szellemileg rendkívül friss úrnak, és az alábbi válaszokat kapta:

1. Jó-e nekünk, ha tésztát eszünk?

„Szinte minden nap tésztát eszem fokhagymával és olívaolajjal.”

2. Jó-e nekünk, ha húst eszünk?

„Régen nem engedhettem meg magamnak, hogy húst egyek, és amikor már megtehettem volna, már nem bírt vele az emésztésem.”

3. Jó-e nekünk, ha halat eszünk?

„A mi falunkban nem ettünk halat, 25 évesen kóstoltam először, de nem ízlett.”

4. Miket eszik a mindennapokban?

„Pirított fava (~ló) babot, kenyeret, fügét és mindenféle zöld növényeket.”

5. Mi a kedvenc étele?

„Utolsó vacsorámként biztosan zöldbabot kérnék.”

6. Fogyaszt-e bort?

„Minden nap megiszom az ebéd mellé egy pohár vörösbort.”

7. Mi a hosszú élet titka?

„Járj templomba és higgy Istenben!”

8. Van-e társasága?

„A feleségem halála után 98 éves koromig egyedül éltem, azóta felváltva élek a gyerekeimnél.”

9. Megbánt-e valaha valamit?

„Semmit. Ha újrakezdeném, mindent ugyanígy csinálnék.”

Vajon a fentiek tényleg elegendőek lennének a hosszú élethez?

Én egy kicsit szkeptikus vagyok ezügyben, de az biztos, hogy sem Signore Quagliana, sem kortársai nem a TV előtt punnyadva, feldolgozott élelmiszereket csipegetve, a rohanó városi életmód bugyraiba veszve töltötték el életüket.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!