Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Híres ételek az irodalom világából - ezektől biztosan megkordul a gyomrod

Ínyenc legyen a talpán, aki Krúdyt olvasva nem kíván rá egy békebeli marhasültre, vagy aki meg tudja állni, hogy Jókai ételleírásainak végén ne látogassa meg a konyhát... (x)

Persze nemcsak az olvasottak, hanem egy-egy író is kreatívan hathat a konyha szerelmeseire – Gundel Jánost például korának legnagyobb írója inspirálta az egyik legnépszerűbb leves megalkotására.

„De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni" – írta a 11 éves József Attila egyik első versében. Bár a fiatal költőpalánta élete első éveiben aligha kóstolhatott libasültet vagy kuglert (mai nevén mignont), hiszen gyermekkora híresen nyomorúságos volt. És bár ezen a versen kívül nincs olyan műve, amely az étkezéssel foglalkozik, a magyar,- és világirodalmi alakok közül szép számmal akadtak olyanok, akik szerettek hódolni a kulináris örömöknek, sőt nemegyszer meg is örökítették műveikben az étkezés szépségét vagy egy-egy fogás ízét.

1. A palócleves igazi magyar specialitás

Nemcsak azért, mert a magyar gasztronómia egyik csúcsának kikiáltott pörkölt az alapja, hanem, mert az egyik leghíresebb magyar szakács, Gundel János kreálta. Nem másnak, mint a „nagy palócnak”, Mikszáth Kálmánnak. Mi több, olyan ételről beszélünk, amelynek – a magyar gasztronómiában egyébként kevéssé jellemző módon – a születési idejét is ismerjük. Az eset pontosan 1892-ben esett, egy téli estén. A kulináris élvezeteknek előszeretettel hódoló Mikszáth elé ugyanis ekkor tálalták fel először a tiszteletére palócnak keresztelt, ürühúsból, krumpliból, zöldbabból és krémes tejfölből készült levest. 

Tudtad?

Rendelj most a lira.hu webáruháztól 2000 Ft felett, és könyveidet az MPL ingyenesen kiszállítja! Több mint 3000 átvételi pont közül választhatsz!

Az akció időtartama: 2017. november 1-30.

2. Századfordulós ebéd és uzsonna

Kosztolányi regényeiben az étkezés kiemelt szerepet kap – a századfordulós polgári étkezési szokásokkal is megismerkedhet, aki megajándékozza magát azzal az örömmel, amit művei jelentenek. Az Édes Anna uzsonnajelenetében súlyos társadalmi kérdések, két ellentétes világ véleménye jelenik meg az asztalnál, a húszas évek budapesti nagypolgárjainak délutáni falatozásához piskóta, bor, szivar és cselédekről szóló pletyka is jár. A gyilkosság előtti fogadás, a felszolgált ételek jól bemutatják, mire kellett készülnie akkoriban egy háziasszonynak, ha a ház urát előléptették. A Pacsirta vendéglői jelenetéből megtudhatjuk, hogy a századfordulós vidéki városban a nyugalmazott tisztviselő milyen pazar ebédet fogyaszthatott – ki ne enné végig a bográcsgulyás, borjúszegy, vaníliás metélt menüsort? Az Aranysárkányból pedig kiderül, hogy a kamaszok száz éve is elviselhetetlenek voltak, és rendes ebéd helyett nassoltak – hol szentjánoskenyér-magot, hol pattogatott kukoricát.

3. A LAKOMA szakirodalma

A világirodalom nagyjai is kedvelték a főzést és a nagy lakomákat. Hiszen ki ne szeretné halálra enni magát, miközben a szerelem természetéről és a fiatal fiúk előnyeiről társalog leples ógörög urakkal? Platón A lakoma című művében voltaképpen többszörösen is keretbe foglalt párbeszédes történet bomlik ki az olvasó előtt a nevezetes ünnepi lakomáról, amelyet Szókratész és tanítványai tartottak abból az alkalomból, hogy egyikük, a költő Agathón i. e. 416-ban megnyerte a hellén tragédiaköltők Dionüszosznak, a bor istenének hagyományos ünnepéhez kapcsolt versenyét. Szókratész persze megint kötekedik, de az alkohol segíthet ezt feldolgozni. Játékos kérdezz-felelek avagy receptek egy csipetnyi Erósszal.

4. Pezsgő, osztriga, szökőkutak, és az Amerikai Álom!

Jay Gatsby, a tragikus sorsú, titokzatos milliomos az ő dionüszoszi bulijairól volt ismert, ahol fű, fa és virág felbukkant, rojtokban és hosszú gyöngysorokkal a nyaka körül, hogy reggelig ropja a Charlestont. A nagy Gatsby (The Great Gatsby) F. Scott Fitzgerald amerikai író 1925-ben megjelent regénye az 1920-as évek Amerikájának felszínesen csillogó világába vezeti az olvasót, ahol Gatsby a New York-i Long Islanden, öböl parti kastélyában lakik és fényűző kerti mulatságokat ad kellő mennyiségű itallal és lélegzetelállító ételkölteményekkel.

5. A békebeli zsírsercegés

A legnagyobb gourmand címet akkor is a Krúdy által megalkotott hedonista hajós kapná, ha Huszárik Zoltán epikus filmjelenetét nem ismerné. Az utazó, nőcsábász és igazi ínyenc Szindbád történetét öt könyvön keresztül kísérhetjük figyelemmel – az ételleírásoknak se szeri, se száma, de ha valaki végigolvassa az egész történetet a Szindbád utazásai és ifjúsága című első könyvtől a Purgatóriumig, az utolsóig, akkor tökéletes képet kap többek között arról is, hogy milyen volt egy tisztességes, ínyenc étkezés a magyar irodalom egyik legnagyobb ínyence szerint.

Rendelj a lira.hu webáruháztól most, és az MPL ingyen szállítja! Az akció időtartama: 2017. november 1-30. Részletekért kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!