Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ide költözz, ha elkerülnéd a klímaváltozás pokoli következményeit

Mely területek lesznek biztonságosak, ha bedurvul a klímaváltozás? Magyarország nem lesz olyan rossz hely, de vannak még területek, amelyekben érdemes gondolkodni.

Ott tart a klímaváltozás jelenleg, hogy az amerikai kockázatelemzők komoly faktorként tekintenek rá akkor, ha valakinek a biztosítási esélyeit akarják kikalkulálni. Egy tavalyi kérdőívben 270 kockázatelemzőt kérdeztek meg, és kiderült, hogy egyre nagyobb faktorként veszik figyelembe a biztosítandó lakhelyét aszerint is, hogy a közeljövőben mennyire valószínű a környéken egy klímaváltozás okozta katasztrófa. De ha valaki el akarja kerülni ezeket a területeket, hová költözzön? Statisztikák szerint néhány dologra érdemes figyelni.

1. Hidegebb legyen az éghajlat: a 21. század közepére az extrém hőhullámok sokkal gyakoribbak lesznek, mint most (bár már idén is érezzük a hatásukat), ezért érdemes olyan területre költözni, ahol a meleg sem annyira meleg, hogy ne lehessen kilépni az utcára. Persze nem érdemes rögtön az Antarktiszra indulni, de a trópusi országok például jó eséllyel kiesnek a legjobb helyek listájáról.

2. Messze van az óceántól: mivel a világtenger szintje évről évre növekszik, az alacsonyan fekvő, part menti területek nagyon veszélyesek lehetnek akár már néhány évtized múlva is. Szép ország Hollandia, de ilyen szempontból nem egy életbiztosítás, de igaz ez a többi óceán- vagy tengerparti területre is.

3. Van a közelben vízlelőhely: bár nem tanácsos rögtön az óceán mellé költözni, azért érdemes a Szahara közepét is elkerülni, mivel fontos, hogy a nagy szárazságok korában (ami nincs is olyan messze, mint gondolnánk) hozzájussunk természetes ivóvízhez. Egy nagyobb hozamú folyó mellett nagyobb az esély a túlélésre, mint egy már egyébként is aszályra hajlamos területen.

4. Magasan van: a 21. század végére valószínűleg a legtöbben rájövünk majd, hogy a magaslatokon érdemes tengetni a mindennapjainkat: itt egyébként is kicsit hűvösebb van, mint a mélyen fekvő síkságokon, ráadásul az áradások sem fenyegetik annyira az ilyen területeket. Persze ez nagyban helyzetfüggő, de általánosságban elmondható, hogy minél magasabbra költözik az ember, annál jobban jár majd később.

Ez is érdekelhet!

Íme 6 tipp, amivel nem csak egy hónapig tehetsz a környezetszennyezés ellen

Ezek alapján mely területek lehetnek például viszonylag biztonságosak? Magyarország, mondjuk, földrajzi adottságai alapján nem lesz egy rossz hely, ha a klímakatasztrófa komolyodik, de vannak még területek, amelyekben érdemes gondolkodni.

Grönland

Grönland nagyon szenvedi a klímaváltozás hatásait, de ami rossz hír a helyi élővilágnak és a környezetnek, az jó hír lehet az extremitások elől menekülő klímamigrációnak: a sziget ugyanis zöldül, veszíti el a jégtakaróját. Ráadásul már most öt hidroelektromos erőmű dolgozik az országban, így az is biztos, hogy vízhez és energiához itt mindenki fog jutni, és az is, hogy mindezt zöld és fenntartható módszerekkel fogja megvalósítani.

Írország

Minden olyan ország, ami a fenntarthatatlan és környezetszennyező mezőgazdaságra alapoz, rossz döntés lehet a jövőben. Bár Írország híresen zöld, a GDP-jének mindössze 2 százaléka jön mezőgazdaságból, ami nagyon alacsonynak számít. Ráadásul 30 milliárd eurót tervez költeni a megújuló erőforrásokra a és a környezettudatosságra való átállásra – ez sem egy utolsó szempont.

A Nagy-tavak környéke

Ez a terület nemcsak a hőmérséklet területén jelent előnyt, de megoldott a vízkészlet is, és nem kell félni olyan extrém időjárási jelenségektől, mint a hurrikán vagy a tengerszint-emelkedés. Az amerikaiak jó része egy idő után valószínűleg ebbe az irányba migrál majd, hiszen a déli államok élhetetlenné fognak válni az extrém hőség miatt.

Ezeket olvastad már?


via iflscience, TheBalanceSMB

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!