Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az idei év 10+1 legnépszerűbb táplálkozási trendje

A táplálkozási divathullámok jönnek-mennek - lássuk, az amerikai szakemberek milyen trendeket várnak az idei évre!

Szerintem nehéz megmondani, hogy mi változik gyorsabban: az öltözködési vagy a táplálkozási divat. Ideális esetben a táplálkozási trendeket a táplálkozástudomány aktuális eredményei és ajánlásai határozzák meg – a valóságban persze sok más tényező is befolyásolja, mik a „menő diéták” vagy a divatos nyersanyagok, élelmiszerek.

Nézzük, az amerikai dietetikusok szerint melyek 2016 legnépszerűbb táplálkozási irányvonalai!

1. Nyerő levesek

Az „Egyél, hogy fogyj, egyél, hogy nyerj!” könyv dietetikus szerzője (Rachel Beller: Eat to Lose, Eat to Win) szerint a különböző, népszerű „lédiéták” legfőbb hátránya, hogy kidobják a zöldségek és gyümölcsök legfontosabb összetevőit, az értékes élelmi rostokat.

Ezzel szemben a levesek viszont az egész zöldséget tartalmazzák, a „reggeli levesek” vagyis a gyümölcsturmixok és az igencsak trendi smoothiek az egész növényt annak héjával, magjával, húsával együtt.

2. Csírákkal az egészségért

„Nincs új a nap alatt” – mondhatnánk, hiszen régóta tudjuk, hogy a csírák rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban. Ettől persze még igaz, hogy keveset fogyasztunk belőlük. Szórjuk őket salátánkra vagy bátran tegyük őket szendvicseinkbe!

3. Még lejjebb a cukorral!

Erre igencsak szüksége van Amerikának (is), hiszen egy átlag amerikai 22 teáskanálnyi hozzáadott cukrot eszik meg egy nap, ami 442 üres kalória és 100 g könnyen felszívódó szénhidrátnak felel meg. Nincs más megoldás: az élelmiszeriparnak is nyitnia kell az alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek irányába. Ez persze önmagában még nem fogja megoldani az egyre nagyobb méreteket öltő elhízás és túlsúly problémáját.

4. „Láthatatlan” jótevők

A probiotikus, „jó baktériumokat tartalmazó” élelmiszerek szélesebb körben való elterjedése várható 2016-ban. Hazánkban a probiotikus élelmiszerek legfőbb képviselői a joghurtok és a kefirek, fogyasszuk őket rendszeresen!

Tudj meg többet a probiotikumokról – innen:

Tuti páros: probiotikum+prebiotikum

5. Sovány sajt, sovány tej, sovány túró – nem biztos, hogy ez a jó!

A legújabb trendek szerint nem muszáj a tejtermékekből mindig az alacsony zsírtartalmút választanunk. Persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen az azért nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékek mindenkinek egyformán a javára lennének. Ha pl. túlsúllyal élünk, akkor érdemes a csökkentett zsírtartalmú kínálatból választanunk.

6. Bab, lencse, csicseriborsó – sokkal több figyelmet érdemelnek!

2016-ot az ENSZ a szárazhüvelyes növények évének nyilvánította, remélhetőleg ez a kampány meghozza a tápanyagokban gazdag babok, borsók és lencsék népszerűségének emelkedését.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

2016: a bab és a lencse éve

7. Lépjünk túl az ecetes céklasalátán!

Ez az egyszerű gumós zöldség értékes összetevői miatt (pl. betain, flavonoidok, polifenolok, folsav) megérdemelné, hogy felkapott legyen – én drukkolok a prognózis beteljesedésének. Ehhez persze túl kell lépnünk az ecetes céklasalátán, hiszen a cékla levesnek, köretnek, süteményekbe, rizottónak, szendvicskrémeknek egyaránt kiváló. Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amelyhez elérhető áron juthatunk hozzá.

8. Koleszterin-lazulás

Az 1970-es évektől kezdve 300 mg-ban határozzák meg egészséges emberek számára a napi koleszterinbevitelt. A legújabb kutatásokra hivatkozva azonban, amelyek szerint a táplálkozással bevitt koleszterin még sincs érdemi hatással a vér koleszterinszintjére, az új Amerikai Táplálkozási Ajánlás már nem szab felső határt.

9. Gondolj a jövőre!

Az élelmiszer-előállítás felelős az erdőirtások 80%-áért, az ivóvíz-felhasználás több mint 70%-áért, az üvegház hatású gázok 30%-áért. Mindez nem csak elgondolkoztató, hanem napi szinten konkrét tettekre is kell, hogy sarkalljon minket: álljunk le a túlzott húsfogyasztásról, vásároljunk kevesebb csomagolt terméket!

10. Ne dobd ki a maradékot!

Egy sokkoló amerikai adat szerint a gazdaságokból a tányérunkra kerülő táplálék feléből (!) szemét lesz, míg eközben mintegy 870 millió ember éhezik a Földön. Az Amerikai Gyógyszerügyi és Ellenőrző Hatóságnak (FDA) és az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) közös célkitűzése, hogy 2030–ra ezt az értéket felére csökkentse.

+1. A fehérjék reneszánsza

Az utóbbi időben újra előkerültek a fehérjék. A kutatók szerint a megnövekedett fehérjebevitel fogyasztásának jótékony hatása nemcsak a fiatalok és idősek számára javasolt, de a középkorúaknak is.

A trendek és divatok mellett azért figyeljünk saját szükségleteinkre! Ha valamilyen betegségben szenvedünk, annak étrendi kezelése felülír(hat)ja az éppen aktuális irányzatot!

via Today's Dietetititan

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!