Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Igaz vagy hamis: tényleg sárga lesz a bőrünk, ha sok sárgarépát eszünk?

Azt nagyjából sejtjük, hogy a sok sárgarépától nem fogunk jobban fütyülni, de vajon az az állítás igaz-e, hogy ha sok répát eszünk, akkor elszíneződik a bőrünk?

Ma már kutatások is alátámasztják, hogy ha olyan zöldségeket eszünk, amelyek béta-karotinban gazdagok, könnyebben barnulhat a bőrünk. Ha azonban túlzásba esünk, akkor – a Kaliforniai Egyetemen egyik tanulmánya szerint – a bőrünk sárgás színezetet kaphat.

Karotinémia: barna helyett sárgás szín

A karotinémia nevű jelenség akkor figyelhető meg, ha túlzásba estünk a béta-karotin bevitelét illetően: ilyenkor a tenyerünket és a talpunkat fedő bőr színe sárgás színezetű lesz. Ez olyan esetekben fordulhat elő, amikor sok béta-karotinban gazdag ételt fogyasztunk, mint amilyen pl. a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök. A karotinémia gyakran figyelhető meg csecsemőknél is, és általában akkor jelenik meg, amikor a babák táplálása során áttérnek a valódi ételekre, és az étrend már gyümölcsöket, zöldségeket is tartalmaz.

A felnőttek esetében viszont egészen nagy adag sárgarépa szükséges ahhoz, hogy a bőr besárguljon. A Columbia Egyetem kutatói szerint ahhoz, hogy a sárgarépa a felnőtt szervezetre, pontosabban a bőr színére is kifejtse a hatását, rendszeresen, minden nap legalább 3 nagy szál répát kellene megenni. De ne ijedjünk meg, ha ennyire szeretjük a répát, a karotinémia nem jelent veszélyt, csupán esztétikailag kevésbé szerencsés jelenség.


Ha mégis sikerült túlzásba esnünk a béta-karotin fogyasztással, és bőrünk sárga tónust kapott, egyszerűen álljunk le az adott zöldség ropogtatásával. Amint kiürült a szervezetünkből a béta-karotin, az eredeti bőrszínünket is visszanyerhetjük. Jó tudni azonban, hogy a mértékletes sárgarépa-fogyasztás nemcsak a bőrünknek tehet jót: a béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, ami a szemünk egészségére is jó hatással lehet.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!