Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így biztosítsd napi kalciumbeviteled természetes forrásokból

Készülj fel a hűvösre, egyél tápanyagokban gazdag élelmiszereket. Most a megfelelő napi kalciumbevitelre adunk tippeket.

Ahogy az időjárás hidegebbre fordul, egyre inkább érezzük, hogy szervezetünket megfelelően fel kell készítenünk az őszi-téli hónapokra.  A kalcium az egyik legfontosabb ásványianyag egészségünk megőrzéséhez, hiánya pedig minden életkorban negatív hatással van a szervezetünkre. Ezért is különösen fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a megfelelő bevitelről, ebben a tejtermékek, a különböző magvak, gyümölcsök és a magas kalciumtartalmú természetes ásványvíz fogyasztása is segítségünkre lehet.

A kalcium szerepe

A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van – többek között – az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. Szerencsére más ásványi anyagokhoz hasonlóan a kalcium is pótolható természetes módon.

A felnőtteknek napi 1000-1300 mg közötti kalciumbevitel javasolt, amelyet érdemes egészséges élelmiszerek formájában magunkhoz venni. Erre mutatunk pár példát:

  • 1 ek mák: 144 mg
  • 100 g kefir: 120 mg
  • 50 g mandula: 118 mg
  • 50 g dió: 49 mg
  • 100 g kivi: 38 mg
  • 50 g aszalt füge: 95 mg
  • Theodora Kékkúti ásványvíz 1,5 l = 420 mg

Nincs nehéz dolgunk, hiszen rendkívül széles és színes azon élelmiszerek sora, amelyekkel a kalciumot pótolhatjuk,, érdemes néhány ilyen élelmiszert rutinszerűen beiktatnunk az étrendünkbe. A magas kalciumtartalmú természetes ásványvíz ideális választás a hétköznapokra, hiszen a hidratáltság megőrzése mellett megfelelően gondoskodik az ásványianyag-pótlásról is.

Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, szakemberek szerint Magyarországon közel 3 millióan szenvednek laktózérzékenységben. A hiánybetegség kezeléséhez szükséges többek között az étrend megváltoztatása is, ez sok esetben pedig korlátozza a kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztását és az ásványi anyagok felszívódását is. Laktózérzékenyek számára ezért is különösen ajánlott a magas kalciumtartalmú ásványvizek fogyasztása. A Magyarországon palackozott természetes ásványvizek közül a Theodora Kékkútinak a legmagasabb kalciumtartalma, 1,5 liter esetében ez 420 mg, ami a napi ajánlott kalciumbevitel egyharmada.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!