Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így fagyaszd tökéletesen a levesed

Hét egyszerű lépés - ha ezeket betartod, a lefagyasztott levesed éppen olyan jó lesz felengedés után, mint a készítése időpontjában.

Ha eljön a kajamentés ideje, akkor a mélyhűtő lesz a legjobb barátod! Azonban, ha már a készítés előtt tudod, hogy le fogod fagyasztani a maradékot, akkor valószínűleg egy kicsit másképpen csinálod a dolgokat. Íme, néhány kézenfekvő trükk, hogy ne veszítsen értékéből egy cseppet sem a levesed.

Hűtsd le

Forró vagy még meleg levest sose tegyél a mélyhűtőbe, felolvadhatnak a már bent lévő ételek tőle. Hogy biztosan teljesen lehűljön, tedd a lábas levest jegesvizes fürdőbe a mosogatódba, és gyakran keverd át. Ha hűtés előtt kisebb adagokra porciózod, az nagyban meggyorsítja a folyamatot.

Porciózd ki

A nagyadagos levesed szedd kisebb, kényelmesen szállítható-tárolható adagokra, különálló porciókra. Öntsd pár adagos fagyasztó zacskóba, műanyag vagy üveg tárolódobozba úgy, hogy annak csak a negyedéig érjen. Így elegendő helye lesz tágulni a fagyasztás közben. A lapos zacsikat fantasztikus jól fel tudod polcolni majd a mélyhűtőben. Csak annyi adagot veszel majd ki, amennyire valóban szükséged van. Ideális azok számára, akik ügyelnek az egyes étkezések során a bevitt mennyiségekre.

Néhány leves könnyebben fagyasztható, ezekkel kezdd!

Tészta és levesbetétek

Lehetőleg ezek nélkül fagyaszd le a levest! Nagyon megszívják magukat a lében és fagyasztás során kitágulnak, majd felengedés alatt összetöppednek, teljesen tönkre megy az állaguk. Al dente főzött tésztát ugyan fagyaszthatsz, de a legjobb, ha a levesbe szánt betéteket frissen, a fogyasztás napján készíted el.

Tejtermékek

Ki ne imádná a tejfölös bablevest?! A tejtermékeknek, azonban nagyon rosszul viselik a fagyasztást, felengedés után darabossá, szemcséssé válnak. Éppen ezért ne tedd a lefagyasztandó levesbe, csak írd rá a zacskóra vagy dobozra, hogy felmelegítés után mennyit kell hozzáadni belőle. Ilyen módon nem kell újból előásnod a receptjét.

Al dente zöldségek

Ne főzd túl a zöldségeket, csak éppen addig hogy még kissé roppanósak legyenek, így fagyasztás és felengedés után is megtartják állagukat.

Címke!

Akár a Bermuda háromszögben úgy tűnnek el a fagyasztott kaják egy nagy fagyasztóban. Hogy ne kelljen keresgélned és találgatnod, vajon mi a fenét vettél ki belőle, címkézd fel a hűtőzacsikat, műanyag és – lehetőleg műanyag fedelű – üveg tárolódobozokat. Írd rá a levesrecept nevét, a fagyasztóba kerülésének dátumát, és az esetleges plusz információkat, kiengedési, melegítési, tálalási instrukciókat. Tudd, hol hagytad abba korábban!

Díszítő tálalási elemek

Az olyan plusz díszítő elemek, mint a frissen vágott petrezselyem, koriander vagy éppen a pirított magvak, mint a tökmag vagy mandulapehely, inkább ne kerüljenek a lefagyasztásra szánt porcióba. A fiss fűszernövények fagyasztás után elveszítik aromájukat és összeplöttyednek, a magvak pedig már soha többé nem lesznek ropogósak.

Via: eatingwell.com

...és ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!