Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így foglald le a gyereket úgy, hogy közben tanuljon is valamit

A kicsiket nehéz a négy fal között lekötni, de most hoztunk pár ötletet, amikkel nem csak lefárasztod őket, de még okosodnak is közben.

Embert próbáló feladat elé vagyunk állítva az utóbbi hetekben: itthonról dolgozunk, miközben a gyerekek is velünk vannak, kimozdulni nem lehet, nagyszülői segítséget igénybe venni ugyancsak lehetetlen, a kölyköket pedig le kell foglalni valahogy, különben szétszedik a lakást, egymást és minket. Abba már beletörődtünk, hogy a napi ideális képernyőidő ebben az időszakban megnyúlik, mégis szeretnénk, ha a karantén végével nem lennének a gyerekek egészen kockafejűek a sok tévézéstől.

Szerencsére az utóbbi három hétben elképesztően sok segítséget kapunk, ha másképp nem is, legalább digitálisan. Írók, illusztrátorok, bábszínházak, és csoportokba verődött anyukák, apukák segítik egymást olyan ötletekkel, amikkel lefoglalhatóak a gyerekek anélkül, hogy jelentős mértékben elbutulnának, sőt.

Ezek a segítségek, félórányi nyugodt időszakok most mindennél többet jelentenek, így megosztjuk, hátha mások is hasznosítani tudják a saját gyerekeik értelmes unaloműzése céljából.

Dániel András mesél

A legtöbb mai gyerek kedvenc mesekönyv szerzője és illusztrátora, Dániel András minden nap feltesz egy videót, amin felolvas egy, vagy több mesét. A gyerekek már attól meghatódnak, hogy Kuflik, illetve Kicsibácsi és Kicsinéni alkotója mesél nekik személyesen, ezért minden rajongónak ajánlom.

Agócs Írisz rajzolni tanít

A gyerekek első dolga már három hete az, hogy reggel nyolckor papírt és ceruzát ragadnak, mert az egyik legmenőbb meseillusztrátor napról napra újabb útmutatót posztol a Facebook oldalára, amelyen lépésről lépésre tanulhatják meg a gyerekek a legcukibb macik, lovak és elefántok ábrázolását.

Bookr kids

Az egyik leghasznosabb könyves, oktató gyerekalkalmazás most ingyenessé tette meséit erre a nehéz időszakra való tekintettel, és mi hálásak vagyunk nekik. A legjobb megoldást nyújtják arra az esetre, ha azt nyafogják a gyerekek, hogy olvassunk nekik, de a fülünkön is munka lóg, de nem csak ezért hasznos: nincs az a gazdag gyerekkönyvtár, amiben ilyen választék található, amilyen náluk van meg, még interaktív és idegennyelvű olvasmányt is elérünk náluk.

Irodalom – felolvasva

Ha pedig a képernyőtől már tényleg kiakadt a tekintetük a kölyköknek, használják a fülüket: az MTA Archívumában nem csak a legszuperebb Rumini hangjátékot tudják meghallgatni, de a Pál utcai fiúk és egy csomó más mese is elérhető hallgatható formában.

Gyerek- és bábelőadások

Talán a legjobban a színház- és bábelőadások hiányoznak mostanában a gyerekeknek, ezeket pótolják az online közvetítések és videók. Az élőnek nagy varázsa van, lehet készülni rá, olyan, mintha mennénk valahova – sietni kell a reggelivel, mert kezdődik a Kismalac és a farkasok! – például a Vaskakas Bábszínháztól, de a Kolibrinek és a Nefelejcs bábszínháznak is elérhetőek előadásai online, sőt, aki nem jutott el élőben a Budapest Bábszínházba, annak is van lehetősége megnézni az előadásokat online.

Bármelyiket is választjuk, sokkal értelmesebb és áthatóbb nyugalmat kapunk cserébe, mint amit mondjuk Spongyabob tudna nyújtani nekünk, érdemes mindet kipróbálni.

Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!