Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így hagyd abba végleg a stresszevést, ha te is csokiba fojtod a bánatod

Te is jégkrémbe fojtod a szakítás bánatát? A stresszevés többnyire nem merül ki ideges sárgaréparágcsálásban, hiszen sajnos inkább a cukros ételek "segítenek" a megnyugvásban.

De miért eszünk ész nélkül, ha idegesek vagyunk?

Talán azért is nem tartozik a stresszevés az evészavarok közé, mert kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenki érintett benne. Ennek oka, hogy a szerotonin, az elégedettség, nyugalom, illetve a boldogság ingerületátvivő anyaga, olyan idegsejtekben képződik, melyeket a táplálékbevitel szabályoz.

A szénhidrátok fogyasztása emeli a szerotoninszintet, a fehérjefogyasztás viszont nem. (via)

Mivel a hangulatra jó hatással vannak a szénhidrátok, azaz az alapvetően hizlaló ételek, sokan észrevétlenül mintegy „megtanuljuk”, hogy ha ezeket fogyasztjuk, akkor jobban érezzük magunkat. Így rászokunk arra, hogy túlegyük magukat szénhidrátokkal, anélkül, hogy végiggondolnánk, hogy miért...

...a bánatában dobozszámra jégkrémet kanalazó nő típusa is teljesen beágyazódott a mindennapi kultúrába.

Mi a stresszevés következménye?

Amikor az étel gyógyszerként funkcionál az életünkben, sokan számíthatunk rá, hogy elkezdünk a genetikánknak megfelelő mértékben hízni. Ezt általában a rosszabb időszakokban, nőknél sokszor menstruáció előtt is, illetve általában télen lehet megfigyelni. (via)

Ha azonban a stresszevés idült szokássá válik, a hízás mellett megjelenhet az az érzés is, hogy nem igazán tudjuk kontrollálni az evésünket. Ez már az evéshez való egészségtelen viszonyulásnak számít, melynek szélsőséges esetei az evészavarokhoz tartoznak.

„Egészséges” nasik:

Mi a teendő?

„A stresszevést úgy tudjuk abbahagyni, ha tudatosítjuk magunkban, hogy azt csináljuk, és az evés helyett egészségesebb megküzdési stratégiákat találunk magunknak” – mondja Jennifer Hollinshead, a Peak Resilience nevű vancouveri Coachingcentrum vezetője. Ezt persze könnyű mondani, viszont nem olyan könnyű megvalósítani.

Hollinshead alapvetően az öngondoskodás és az önelfogadás módszereit javasolja, többek közt a mindfulness gyakorlásával, de van néhány gyorsan és egyszerűen alkalmazható tippje is a stresszevés kezelésére. (via

Igyunk egy pohár vizet, mielőtt kibontjuk a csokit!

A vízivást sokszor a diétázóknak javasolják, hogy „eltelítsék” magukat étkezés előtt, de ez esetben nem erről van szó. Ha tudatosan úgy döntünk, hogy evés előtt megiszunk egy pohár vizet, egy pillanatra biztosan késleltetjük a „gépszíjfolyamat” megindulását a túlevésben, ami persze mindig az első falattal indul.

Néhány mély lélegzet is segíthet

Ugyanazon elv alapján késleltethető a stresszre adott reakció, azaz a meggondolatlan evés, ha néhány mély lélegzetet veszünk, ez a módszer azonban nem csak a késleltetés miatt hatásos. A hangsúly a kilégzésen legyen, tehát egy nagy levegő után próbáljuk meg a tüdőnket teljesen kiüríteni. A levegő kapkodásától még idegesebbek leszünk, pedig jellemzően ezt tesszük, ha stresszben vagyunk. (via)

A kiváltó okok azonosítása a hosszú távú megoldás

Hollinshead mellett az amerikai Mayo Clinic munkatársai is napló vezetését javasolják a stresszevés leküzdésére. Ennek célja, hogy a stresszevők azonosítani tudják, hogy egyáltalán mely érzések azok, amelyek hatására kontrollálatlanul kezdenek enni.
A naplóba minden egyes evést megelőző, evés közbeni, és az azt követő érzéseket kell a lehető legpontosabban felírni.

Van, aki például akkor kezd el enni, ha dühös, és el akarja kerülni a düh átélését, más akkor, ha szomorú valami miatt.

A napló vezetésével egy idő után bizonyos minták rajzolódnak ki a saját viselkedésünkkel kapcsolatban. Minél jobban ismerjük magunkat, annál inkább képesek lehetünk rá, hogy még időben megakadályozzuk magunkat abban, hogy ártsunk magunknak. Hollinshead ebben a folyamatban is türelemre és önmagunk elfogadására int: az evési szokásaink megismerése és korrigálása ne kényszeres, hanem öngondoskodástól vezérelt legyen. (via)

Ezeket láttad?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!