Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így használd fel okosan a megmaradt hagymahéjat!

A feleslegessé vált hagyma héját ne dobd ki, hanem készíts belőle hamut, amivel izgalmas ízt adhatsz a fogásokhoz, vagy fesd meg vele textiljeidet!

A főzés során rengeteg hulladék keletkezik a zöldségek pucolása, aprítása, reszelése közben, ami általában a szemetesben, esetleg a komposztálóban végzi. Nem is gondolná az ember, hogy az olyan mindig kéznél lévő és olcsó alapanyag, mint a hagymahéj hányféle módon használható még fel – például füstös karakterű ételízesítő készülhet belőle, de akár festeni is lehet vele!

Hogyan készíts hagymahéjból hamut

Igazán egyszerű és gyorsan el lehet készíteni ez a különleges „fűszert”: 230 C fokos sütőben nagyjából 30-40 percig süss egy maréknyi hagymahéjat (sütheted más étellel együtt, hogy ne menjen feleslegesen a sütő), vagy amíg teljesen megfeketednek. Ha ez megvan, őröld porrá, és fűszerezd vele a különböző fogásokat – a legjobb a hagymás ételekhez, mert egyfajta füstös ízt ad nekik.

Növényi festés hagymahéjjal

Ezen felül kreatív projektekhez is fel lehet használni a megmaradt hagymahéjat. A héjával ugyanis remekül meg lehet színezni anyagokat, amelyek így egy bronzos árnyalatot kapnak. Ehhez nem kell más, mint valamilyen természetes anyagot (a selyem az egyik legjobb), amihez a súlyának felével megegyező hagymahéjra lesz szükség. Párold a héjakat kb. 30 percig annyi vízben, amiben szabadon úszkálhatnak, majd hagyd kihűlni a vizet. Tedd bele a folyadékba kiválasztott anyagot, és áztasd benne nagyjából egy-három hétig, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. Ezt követően öblítsd át langyos vízzel, mosd meg PH semleges szappannal, öblítsd ki újra, majd szárítsd meg a napon, és már használhatod, viselheted is a saját festésű textiljeidet.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!