Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így kempingeztünk a Kádár-korszakban

Tonnányi konzerv, az összecsukható kempingszékek és a narancssárga műanyag tányérok társaságában bezsúfolódtunk a rogyásig pakolt Trabantba, majd célba vettük a kempinget.

Gyerekkorunk nyaraihoz a családi sátorozások is hozzátartoztak, és felejthetetlen élményeket adtak, amikre még ma is szívesen emlékszünk vissza. Nem kellett sok a boldogsághoz, mégis jól éreztük magunkat.

Konzervek

A konzervek legalább annyira részesei voltak a kempingezésnek, mint maga a sátor. Mindig pakoltunk az örök klasszikusból, vagyis a sertés májkrémből, vittünk magunkkal utasellátó szendvicskrémet, és persze, a konzerv töltött káposzta is előkerült. Érkezés után, amíg a család feje kín szenvedve felállította a sátrat, addig a női szakasz készített egy vagon májkrémes szendvicset savanyú uborkával.

Műanyag kemping étkészlet

A Kádár-rendszer egyik legnépszerűbb színe a narancssárga volt – természetesen csak a vörös után. Rengeteg minden készült ebben a csodás színben, így érthető, hogy a kempingezéshez használt poharak és tányérok sem tündökölhettek más színben, csakis narancssárgában. Elvétve citromsárga és babakék is feltűnt a láthatáron, mint kivételek, amik erősítették a szabályt.


 

Bogrács

Bogrács nélkül nem létezett kempingezés: már attól beindult a nyálelválasztásunk, ha megéreztük a bográcsban főtt ételek illatát, emellett a bográcsozás remek közösségépítő tevékenység is volt. Eme szabadtéri főzés hagyományait átmentettük a rendszerváltás utáni időkre is, hiszen a bográcsban piruló hagyma és hús illata meg a pirospaprika zamata meg sem közelíti a gázon készült ételekét.

Kemping gázrezsó

Bár a kempinget pont azért szerettük, mert nagy felhajtás nélkül is jól érezhettük magunkat, de a meleg étel és a kávé sátrazás közben is jól jött. Így a kemping rezsók sokszor előkerültek az egy-két hetes nyaralásokon, amiken a konzerv lencsefőzeléket melegítettük, vagy reggel a rotyogósban a kávét főztük.
 

Kemping szett

Az összecsukható kempingasztal és kemping szék volt hivatott képviselni a civilizációt a kempingben. Mi, gyerekek kis horgászszékeken ücsörögtünk Traubit szürcsölve, a felnőttek pedig nagyobb háttámlás változatokban fejtették a keresztrejtvényeket a Fülesben. Azért, hogy kényelmesen napozhassunk, fémvázas napozóágyakat is vittünk magunkkal, és keleti kényelemben barnítottuk habtestünket.

Retro matracok

A vízparti kempingezésekhez tapadós műanyag matracot is vittünk, amikre naponta vagy 18-szor ráizzadtunk. De létezett menő vászonbevonatú, kék-piros matrac is, ami extra kényelmes és rettentő strapabíró volt, ráadásul foltozni is lehetett, ami tovább növelte élettartamát.

És ezeket láttátok?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bkaroly
bkaroly Sun, 2019-06-23 09:43

Az biztos,hogy nyugodtan kempingezhettünk.Nem kellett atrocitásoktól tartanunk.Ma már nem biztos,hogy így van. Abban az időben sokat kempingeztem. Bátran bevállaltuk még a vadkempingezést is.

rumpundli
rumpundli Sun, 2019-06-23 09:18

A többi is ilyen tény, és szakszerű! Ha már ennyire hányós, legalább az Opel helyett kereshetett volna, egy Trabantos fotót.

bkaroly
bkaroly Sun, 2019-06-23 09:40

Így van.Szerintem a cikk összeállítója nem is ismeri.