Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíthesz (szerintünk) tökéletes PALÓCLEVEST!

Készítsd marhából vagy bárányból, esetleg ürühúsból, a palócleves az egyik legfinomabb és leglaktatóbb egytálétel, amit legalább egyszer érdemes megfőzni. 

Igazi ráérős receptet mutatunk most be, a palócleves ugyanis sok türelmet igényel (melyik húsos leves nem, ugye?), a végeredmény viszont annyira finom tud lenni, hogy könnyen lehet, a leves után a főételnek már nem marad hely a gyomorban. 

De mi az a palócleves? 

A palócleves története egyszerű, rövid, ám annál érdekesebb: a legenda szerint az első levest Gundel János, Gundel Károly édesapja készítette Mikszáth Kálmán, a nagy palóc tiszteletére. Az írónak annyira ízlett a leves, hogy rögtön két tányérral is kért belőle. Bár a történet már több mint száz éves, ennek az ízletes ételnek nem esett a népszerűsége még ennyi idő alatt sem. 

A palóclevest az eredeti recept szerint juh- vagy bárányhúsból készítik. Bármelyikre is essen a választásunk, mi most mind a két variációra hoztunk egy-egy receptet. 

Bárányból 4 főre

Egy igazán gazdag leveshez sok mindenre lesz szükségünk: 2 közepes darab sárgarépára, egy fehérrépára, 2 közepes vöröshagymára, 15 dkg burgonyára, három gerezd fokhagymára, egy csokor kaporra, egy közepes darab paradicsomra, egy közepes darab paprikára, 25 dkg zöldbabra, valamint fél kiló bárányhúsra, 1,7 liter vízre és 2 dl tejfölre. 

A főzéshez készíts még elő 50 gramm zsírt (sertést ajánlunk, de kacsa vagy liba is jó lesz), fűszereknek pedig készítsünk elő sót, borsot, fűszerpaprikát, őrölt fűszerköményt és pár darab babérlevelet. 

Feldaraboljuk a zöldségeket és a húst, egy nagy lábosban megolvasztjuk a zsírt, megpároljuk a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Hozzáadjuk a báránycombot, a fokhagymát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, és a húst fehéredésig pirítjuk. Lehúzzuk a lábost a tűzről, ízlés szerint megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, beleöntünk kb. 2 dl vizet, rádobjuk a babérlevelet, majd lefedjük és hagyjuk, hogy az ízek kicsit összeérjenek ( nagyjából 5-7 perc). Miután „összeállt” az alap, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, fedőt visszahelyezzük, és tovább főzzük.

Jöhet a felkockázott krumpli, sárgarépa, fehérrépa, zöldbab. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a habarást.
 
A tejfölt a liszttel csomómentesre keverünk, egy merőkanálnyi levest is hozzáadunk óvatosan, gyors kavarás mellett, majd az egészet csurgatva visszaöntjük a levesbe. (Az utolsó lépésnél fontosak a finom, de határozott mozdulatok.)
Ha a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a felaprított kaprot, még egy pár percet főzzük, majd tálaljuk.
 
 
Juhhúsból vagy marhából 6 főre
 
Eredetileg ürühúst is használhatunk, de ha éppen marhalábszárból készítenéd el (több hentesnél kapunk marhát, ugye...), akkor sem kell kétségbeesni, a végeredmény mesés lesz!
 
 
A recept egy kicsit más összetevőket alkalmaz, íme: 1 kg juhhús, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 kilogramm zöldbab, 60 dkg burgonya, 2 kisebb paradicsom, 2 közepes paprika, 2 dl tejföl, 2 dl habtejszín, egy evőkanál finomliszt, két evőkanál disznózsír, valamint só, bors, fűszerpaprika, egy csokor kapor, 3 db babérlevél és végül 4 liter víz. 
 
Az elkészítési metódus hasonló, mint az első receptben: A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, majd pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen. Ezután rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst, közben pedig a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval.
 
Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Ezután még legalább öt percig főzzük alacsony lángon. 
 
Te melyiket választod?
 
Ez is érdekelhet: 
 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!