Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíthetsz a legkönnyebben pihe-puha ARANYGALUSKÁT krémes vaníliasodóval!

Mindenki kedvenc desszertjét te is könnyen elkészítheted otthon, mutatjuk is, hogyan! 

Klasszikus magyar eredetű desszert, sokan azonban félnek otthon nekiállni vagy azért, mert igen melós édesség ez a tésztakelesztéssel és a házi sodó készítésével együtt, vagy egyszerűen csak azért, mert attól tartanak, nem sikerül majd tökéletesre. 

Félni azonban nem kell, az aranygaluska egyszerűbb, mint gondolnánk! Mi kell hozzá? 

A tésztához szükséged lesz 50 dkg finomlisztre, 2 dkg friss élesztőre (milyen jó, hogy egy ideje már nem kapkodják el a boltban, ugye?), 7 dkg vajra, 3 dl tejre, 1 púpozott evőkanál cukorra, két darab tojássárgájára, valamint egy evőkanál vajra (ezzel kenjük ki a tepsit/formát), jelen esetben egy tortaformát.

A lisztet egy tálba szitáljuk. Egy mérőedényben a tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
 
A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. A tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
 
Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
 

Egy tepsit vagy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, még 10 dkg vajat megolvasztunk, 30 dkg darált diót és 15 dkg cukrot kikeverünk. Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.

Ha az egész kész, alul-felül sütő, 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap), és 45 percig sütjük.
 
 
Amíg a tészta sül, elkészítjük a házi sodót
 
7 dl tejet egy vaníliarúd kikapart magjával felforralunk, majd levesszük a tűzről. Ha ez megvan, négy darab tojássárgáját egy púpozott kanál liszttel és 6 dkg cukorral elkeverünk. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.
 
Ugye, hogy nem is olyan nehéz? Oké, az ember elszöszöl vele két órát, de az eredmény annyira finom lesz, hogy megéri addig a konyhában ügyködni! 
 
Ez is érdekelhet:
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!