Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíts baracklekvárt befőzőcukorral, egyszerűen

A csodálatos kajszi- és sárgabarackok kacsintgatva hívogatnak minket a piaci pultokon. Engedj a csábításnak, mutatunk egy egyszerű befőzési lehetőséget! (x)

Sorban végiggondolva a befőzési folyamatokat, olvasd végig a listát, majd szerezd be a hiányzó darabokat - ezekre lesz szükséged a baracklekvár elkészítéséhez:

Üvegek előkészítése

Körülbelül 2 kg gyümölcs és 1 kg cukor felhasználása után 3 db 7-7,5 dl-es befőttes üvegre lesz szükséged. A befőttes üvegeknek és fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük, ezért csírátlanítsd őket: először forró vízben mosással, majd utána mikróban való két perces forgatással.

Két tipp:

Nézd át az üvegeket, ne kerüljön csorba, rossz menetes illetve rozsdás fedelű a szelekcióba.

A tökéletesen tiszta üvegeket tedd egy tiszta kendőre, ne törölgesd tovább, csak kívülről fogd meg őket!

Szuper gyümölcsök és cukor

A Befőzőcukor ajánlása szerint - és általánosságban is - egy kiló gyümölcshöz a fele cukormennyiség kell. Esetünkben könnyű volt számolni, ugyanis fél kilós kiszerelésben kapható a termék. Egy kiló barack nem elég, így két kiló barack és két csomag cukor került az asztalra.

Tipp: főzés előtt érdemes átvizsgálni a barackot, hogy csak ép, egészséges darabok kerüljenek az edénybe.

Jól bevált recept

Ha nincs a nagyitól egy sokszorosan kipróbált recept a családi almárium rejtett fiókjában, akkor próbáld ki a termék dobozán ajánlott pofonegyszerű leírást, aminek a mennyiségeit mi dupláztuk:

1 kg kajszibarack

500 g Befőzőcukor 2:1

1 ek citromlé

Héj nélkül, finomabban

A még jobb állag, szebb szín és finomabb végeredmény miatt érdemes lehúzni a barack héját. Nem nagy kunszt, csak elsőre tűnik nehéznek. A mosott barackot pár percre forró vízbe dobjuk, majd jeges, hideg vízbe szedjük ki. Rövid hűlés után már könnyen el lehet távolítani a gyümölcs héját, majd felezés után a magját.

Krémes és darabos egyben

A gyümölcs felét a cukor felével összeturmixoljuk. A maradékot is vágjuk kisebb darabokra, így a maradék cukorral és a pürével együtt, jól elkeverve összeforraljuk az egészet, majd 4-6 percig forraljuk.

Ilyen egyszerűen még nem tartósítottál!

A cukor összetétele a tartósítás kulcsa: miszerint a finom szemcséjű kristálycukor mellett zselésítő anyag, vagyis pektin, és kálium szorbát, mint tartósítószer is szerepel az összetevők között. Így elég a rövid forralás után csírátlanított üvegekbe tölteni a lekvárt, jól lezárni és fejjel lefelé fordítani gyorsan.

Mi nagyszerű lekvárt főztünk, próbáljátok ki Ti is!

A Koronás Befőzőcukorról további információt itt találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!