Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíts fél szappandarabból egy liter folyékony, házi kézmosót

A módszer egyszerű, bár a tökéletes arányt nem biztos, hogy elsőre eltaláljuk, van értelme kísérletezni vele.

Most tényleg százszor is meggondolom, mielőtt boltba megyek, a folyékony szappan pedig igencsak hamar elfogy, mivel rengetegszer mosunk kezet, a gyerekek pedig nem érik be egy pumpálásnyival, ha alaposságról van szó.

Szilárd vs folyékony

Hatékonyság szempontjából semmiféle különbség nincs a kétféle szappan között, a folyékonyat egyszerűen könnyebb használni, különösen a gyerekek számára. A vírusok ellen ugyanolyan hatékony mindkettő, amennyiben egyenletesen sikerül felvinni, majd minimum fél percig folyamatosan mosni vele a kezeinket.

Olcsó

Egy kis darabka szappanból baromi sok folyékony lesz, ezért elképesztően megéri.

Most egy fél csonkocska szilárd szappanból készítettem 1 liter házi folyékony szappant, ami így 80 forintból jött ki.

Egy átlagos kész folyékony szappanból ugyanennyi 1200-1400 forintba kerül.

Hulladékmentes

De elsősorban nem a spórolás a lényeg, hanem az, hogy teljesen hulladékmentes az eljárás, hiszen a folyékony szappanok, ha adagolóban vesszük, ha utántöltő zacskóban, mindenképp sok műanyag hulladékkal járnak együtt. Ez egy nagyobb családban, ahol öten mosunk kezet naponta rengetegszer, elég sokat számít.

Arányok

A recept azt írta, hogy a lereszelt szappanhoz 16-szoros vizet kell adni. Több, egymásnak ellentmondó leírás, arány javaslat is forog a neten, ami alapján arra lehet következtetni, hogy ahány szappan, annyiféle arány, ezért előbb kevesebb vizet adtam csak hozzá, majd hagytam hűlni, és amíg hűlés után mindig túl sűrű maradt, újra és újra öntöttem rá még.

Ezt olvastad már?

Amikor az élet közbeszól: a koronavírus miatt egy zero waster is lemond a textil zsebkendőről

A folyamat – lépésről lépésre

A szappancsonkot lemértem, 50 grammnyi volt, így ehhez végül összesen, három részletben 9 deci vizet adtam. Egy lábosban összekevertem, és alacsony lángon melegítettem, de nem hagytam felforrni. Folyamatosan kevertem, mint az őrült, de sajnos nem minden darabka olvadt fel. A recept szerint hagytam állni, míg le nem hűlt, közben olykor-olykor újra átkavargattam.

Letakartam, és másnap reggel újra átkevertem, valamennyit sűrűsödött az állaga.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!