Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíts mennyei tökmagot HÁZILAG!

Tököt faragtál a gyerekekkel, és most egy csomó nyálkás, nyers mag van az újságpapírra kaparva, amivel nem tudod, mit kezdj? Ne dobd ki, inkább süsd meg!

Őszinte vallomás, én életem első húsz évében egyáltalán nem ettem bolti, zacskózott tökmagot, egészen addig ugyanis kizárólag a nagymamám által készített, sütőben kisütött, és alaposan megsózott tökmagból voltam hajlandó enni.

A Mamáéknál ősszel és télen szinte kivétel nélkül mindig volt egy-egy nagy tálnyi tökmag a konyhában, az étkezőben és a nappaliban kikészítve, a frissen átsült magvakat pedig még forró állapotban csentük el a tepsiről, hogy mikor már egy kicsit is kihűlt, azonnal lehessen enni. Az a tökmag héjastól volt az igazi, a friss és kemény sós réteg olyan ízt adott az apró magnak, amit azóta egyetlen bolti változatban sem véltem felfedezni. 

Tökmagot márpedig otthon is egyszerűen tudunk csinálni, ráadásul a házi változat sokkal-sokkal finomabb lesz, mintha a már előre elkészített állott és szikkadt bolti opciót választanánk. Íme néhány tipp, amivel TE is könnyen elkészítheted az ősz egyik kedvenc rágcsálnivalóját!

A sós változat – sokféleképpen

  • A tök méretétől és a tökmag mennyiségétől függően készíthetjük sütőben, de akár egy serpenyőben is a tökmagot. 
  • A tök felvágása után kézzel vagy egy nagyobb kanállal kapargassuk ki a magvakat. Ilyenkor rengeteg hús is odatapad a nyálkás magvakhoz, ezt bő vizes mosással tudjuk eltávolítani a magvakról. 
  • Ha ezzel a lépéssel készen vagyunk, egy konyhai törlőkendőre fektessük le egy rétegben az összes magot, kicsit itassuk fel róla a vizet és 20-30 percig hagyjuk száradni őket a papírtörlőn. 
  • A sózás a legnehezebb feladat, itt ugyanis saját ízlésünkre kell hagyatkozni. Ha nagyon sósan szereted a tökmagot, akkor sütés előtt kell csak megsóznod, így lesz majd egy gyönyörű és intenzív ízű kérge a tökmag héjának. 

Ha viszont a kevésbé sós változatot szeretnéd elkészíteni, nem kell kiszárítanod a tökmagot, mosás után áztasd be egy órára egy tál sós vízbe.

Máris több választásunk van ahhoz, hogyan folytassuk az elkészítést: 

  • Ha fazékban szeretnénk elkészíteni, nem is kell megszárítanunk a magvakat, dobjuk be a lábosba, hintsünk rá sót (ha csak 3-4 marék tökmagunk van és nem szeretnénk túl sósra, elég egy jó púpozott kanál sóval meghinteni, nagyobb mennyiségben duplázzuk meg a só adagját is), öntsünk annyi vizet az edénybe, hogy az éppen ellepje a magvakat, majd főzzük őket forrástól számítva 10 percig. Melegítsük elő a sütőt 200-210 °C-ra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük át olívaolajjal, oszlassuk szét a tökmagot egy rétegben a tepsiben, majd pirítsuk kb. 20 percig a magvakat addig, amíg aranybarnák nem lesznek. 
  • Akár egy serpenyőben is elkészíthetünk kisebb adagokat vendégváráshoz. A serpenyőbe két kanál olajat öntök, ráteszem a magvakat az olajra, szórok rá két evőkanál sót, jól átforgatom az egészet, majd az előző megoldáshoz hasonlóan nagyon kevés vizet (25-30 ml) öntök a magvakra.  Folyamatos rázogatás mellett addig sütöm, míg egy kicsit meg nem duzzadnak és meg nem pirulnak a magok.
  • Nagyobb mennyiséget sütőben érdemes elkészíteni, szárítás után a már említett módon, sütőpapírra terítsük ki a magvakat egy rétegben, sózzuk meg és öntsük le kevés olajjal úgy, hogy az minden magokat beburkoljon. Nagyjából 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljanak meg. 

És ez még nem minden... 

A tökmagot is ízesítheted, ha valami újdonságra vágysz: helyezzük a magokat egy lapos, jól megolajozott-vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe! A magokra is csorgassunk egy kevés olvasztott vajat!

180 °C-ra előmelegített sütőben lassan, 30 perc alatt pirítsuk meg a magokat!
Miután elkészült, szórjuk meg a magokat ízesítőkkel, majd további 10-12 percig süssük!
Milyen ízesítőket szórhatunk a tökmagra? A parmezánnal elkevert fokhagymapor jó választás, csakúgy, mint a szerecsendióval, fahéjjal, őrölt gyömbérrel, szegfűborssal és barna cukorral feldobott fűszerkeverék. A friss korianderrel, mexikói fűszerkeverékkel és a tálaláskor limelével megbolondított verzió is isteni, csakúgy, mint a parmezánnal, rozmaring- és chiliporral készült változat.
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!