Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készítsd fel a hűvösebb hónapokra a virágaidat

Egész nyáron szépen virágzott a kerted, és szeretnéd, ha ez jövőre is így lenne? Így készítsd fel a hűvösebb hónapokra a virágaidat!

A napok rövidülnek, a délutánok, főként az éjjelek pedig egyre hűvösebbek, és hamarosan a talaj is fagyos lesz. Ezeket a teendőket feltétlen végezd el még ősszel a virágoskertedben!

Őszi nagytakarítás

Nemcsak a lakásban, a kiskertben is érdemes elvégezni a takarítást: azokat a növényeket, amik betegek, vagy elszáradtak, gyökerestől húzd ki, az egészséges növények ágyását pedig tiszítsd meg. Horváth Ottó, kertész azt tanácsolja, hogy az egynyári virágokról se felejtkezz meg:

„Az estike, a rézvirág és a büdöske száraz magvait gyűjtsd össze, és papírba csomagolva, száraz helyen tárold, hogy tavasszal, fagyosszentek után elvethesd.”

Ültetés

Ha szeretnél átültetni egy-két növényt, vagy újakat meghonosítani a kertedben, akkor még most tedd meg. Ilyenkor a nap még átmelegíti a földet, ami csapadéktól kellően nedves, és a virágaidnak is van idejük gyökeret ereszteni, megszokni az új helyüket. Ha egy-egy évelő növény elburjánzott, a tövénél válaszd szét, és még októberben ültesd szét.

A kertész szerint a rózsa ültetéséhez az őszi idő a legideálisabb, de a nárcisz és a tulipán hagymáit is eldugványozhatod a földben. Elmondása alapján általánosságban igaz, hogy minden, aminek gumója, hagymája van, és fagytűrő most érdemes eldugványozni. Arra figyelj, hogy háromszor olyan mélyre ültesd a földben a virághagymát, mint amekkora az átmérője. A fagyra érzékeny virághagymákat, mint amilyen a dália és a kardvirág, pedig szedd ki a földből, és jól szellőző kosárba, ládába helyezve tedd a pincébe, kamrába.

Azon növények, virágok tövét, amik a szabadban telelnek át, takard be mulccsal, vagy avarral, a szárát pedig rőzsével, hogy óvd őket a fagytól. De a kertész óvatosságra int: a diólevelet semmiképp se használd, ugyanis mérgező! A cserepes növényeket vidd be a konyhába, a szobába, de ha nincs helyed, a leandert például a pincében is átteleltetheted, a muskátlikkal együtt. 

A kertész tippje

Ha a leandert teljes sötétben telelteted át, a biológiai órája jóformán „kikapcsol” , de ne aggódj: tavasszal ugyanolyan dús és egészséges lesz, mint ahogy eltetted.

Bokrok, cserjék, sövények

Ősszel a sövényről, a bokrokról és a cserjékről se felejtkezz meg: a sárguló leveleket, száraz ágakat vágd le, hogy egészségesek maradhassanak a növények. Ne sajnáld, hiszen a méretüktől függően körülbelül a felére-negyedére is visszavághatod a bokrokat! Azért, hogy megelőzd a korhadást, a sövényedet is vágd vissza, de ügyelj arra, hogy nem kell annyira megnyírni, mint a cserjéket!


Gyep, pázsit

Ha nyáron gondosan locsoltad, ápoltad, akkor még sokáig szép maradhat a gyep, azonban tény, a téli időjárás nem kedvez a fűnek. A leveleket folyamatosan kotord össze, hogy elegendő fényt kapjon, és ne mohásodjon. November első hetében nyírd le utoljára a füvet, valamint használj magas káliumtartalmú őszi gyeptrágyát, ugyanis így növelheted a fű ellenálló képességét. A kertész azt tanácsolja, hogy ha tartós őszi szárazság van, és nincs fagy, akkor a fagy beálltáig locsold rendszeresen a gyepet.

Egyéb teendők

Az első fagy előtt zárd el a kerti csapot -persze, előtte ereszd ki a vizet alaposan -, és ha van, az automata öntözőrendszerről, szivattyúkról se felejtkezz meg! A locsolófejeket, tömlőcsatlakozókat, valamint mindent, amit tudsz, vigyél be a garázsba, pincébe, hogy megóvd a fagytól.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!