Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül szerintünk a legegyszerűbb, legfinomabb SZÉKELYKÁPOSZTA

A nyári töltött paprika után ugyan nagyot ugrunk, az időjárási előrejelzések szerint nem csoda, ha már októberben elkezdünk gondolkodni egy jó székelykáposzta receptjén.

Sokan nem is tudják, de ennek az ételnek aligha van köze a székelyekhez. A legenda szerint az első székelykáposztát Székely József, vármegyei főlevéltáros nevéhez köthetjük, aki történetesen jó barátja volt  Petőfi Sándornak. 1846-ban járunk, főszereplőink ekkor még csak 21 és 23 évesek, és Székely József ekkoriban még nem levéltárosként, hanem ügyvédként dolgozott.  

Az egyik elbeszélés szerint Petőfi és Székely egyszer későn érkeztek a törzshelyüknek számító Gránátos utcai Komló-kertbe, ahol már nem igazán tudtak nekik mit enni adni, így Székely a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet keverte össze, és fogyasztotta el sovány vacsora gyanánt.
 
 
Nem véletlenül szeretik annyira nagyon a magyarok ezt az ételt: viszonylag könnyen elkészíthető, jó nagy adagot lehet belőle főzni, sokáig eláll, és ráadásul akkor a legjobb, ha felmelegítik. Hogy mi mindenre lesz szükséged, ha ezt az ételt akarod elkészíteni?
 
1,5 evőkanál sertészsír, 2 közepes db vöröshagyma, 1 kg sertéscomb, 1,5 evőkanál fűszerpaprika, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 3 dl víz, 2 db babérlevél és 1.2 kg savanyú káposzta. 
 
Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a sertészsírt, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
 
Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, fehéredésig keverjük, majd megszórjuk paprikával, párszor megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfél deci vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, átkeverjük, és közepes lángon, lefedve egy órán át főzzük.
 
Ha letelt, hozzáadjuk az átmosott káposztát, felöntjük még másfél deci vízzel, elkeverjük, és lefedve újabb 45 percig főzzük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk szétfőzni a káposztát, ez egy nem túl harsanós, de nem is pépes változat).
 
Ha kész, tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Nem is olyan nehéz, ugye? 
 
 
Sokan sokféleképpen készítik el ezt az ételt, Tomatotree szakácsunk például két közepes paradicsomot is felhasznál káposztájához, ami még ízletesebbé teszi az ételt, és egy nagyon finom pörköltalapot biztosít minden esetben. 
 
Ha először készítesz székelykáposztát, mindenképpen ügyelj arra, hogy a káposzta jól át legyen mosva, valamint ha már a káposzta is belekerült a lábosba, érdemes kóstolgatni az ételt, hiszen van, aki nagyon átfőve, valaki pedig kicsit még ress állapotban szereti a zöldséget. 
 
Ez is érdekelhet:
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!