Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül szerintünk a tökéletes RÁNTOTT CSIRKE – egyetértesz?

Rántott dobverők. Vajon ki kapja a mellét, és ki a combját? Akár élet-halál harc is kialakulhat az asztalnál. Te hogyan készíted, hogy megőrüljenek érte?

Ha meginterjúvolnánk 100 embert, melyik a kedvenc rántotthús-féleségük, a legtöbben a csirkecombot választanák, főként, ha a megkérdezettek között sok gyermek is lenne. Miért? Hát azért, mert sokkal szaftosabb, mint egy kiklopfolt szelet hús, és valljuk meg, ez a legfontosabb számunkra. Most megnézzük, mitől lesz olyan omlós, hogy szinte hozzá sem kell nyúlni késsel, mert simán a villával is le tudjuk szedni a csontról a húst.

Rántott csirkés összeállítás:

Pácolás


A csirke nem igényel különleges előkezelést. A húst bőrével vagy anélkül – erre majd még visszatérünk – jól bedörzsöljük sóval, borssal. Így álljon, ameddig elkészítjük a “fürdőszettet”: a lisztes, tojásos és zsemlemorzsás tálakat. Tutibiztosra szeretnél menni? Fűszeres, citromos joghurtba, fokhagymás tejbe, vagy tejfölbe is pácolhatod, a panírozás előtt viszont törölgesd át a darabokat!

Bőrével vagy anélkül

Kiráz a hideg a csirke bőrétől? Kapd le róla. A combot kétfelé, alsó és felső részre is bonthatod. A mellet mindenképpen csontozd ki, úgy panírozd! Bevallom, nekem kiskoromban jól jött a bőre, mert nem szerettem a bundát, és így egyben le tudtam húzni a húsról. Mára jobban kedvelem bőr nélkül, mivel a jófajta, ropogós panír lett a kedvencem.

Ropogós bunda

Igen, kell nekünk, mert enélkül nem igazi a rántott csirke! Ha mindent a hagyományos panírozási utasítások szerint követsz, nem ronthatod el. Sőt, vannak újabb módszerek is, a panko morzsa használata az egyik ilyen isteni adomány. A KFC-s csirke receptje sem semmi, végre otthoni körülmények között is elkészíthetjük. A lényeg, ha megsül a husi, tedd egy rácsra pihenni úgy 10 percre, ne takard le semmivel véletlenül se, a szabad levegő megteszi a dolgát!

Puha bunda

Na, persze ahogy a ropogósnak, úgy a puhabunda-vonalnak is vannak követői. Ebben az esetben jobb lebőrözött, és kicsontozott húst használni, a folyékony sörtésztába, palacsintatésztába, joghurtos bundába, vagy a csak lisztből és tojásból álló párizsi bundába ugyanis könnyebb egy flexibilisebb husit forgatni.

Tipp:

A húsból kinyert csontot nehogy kidobd, inkább tedd a fagyasztóba, mert a következő alapléhez, húsleveshez nagyszerűen használhatod majd!

Kicsontozott husi

A puhítást ugyanúgy segítheti, ahogy gátolhatja az, ha a combokat kicsontozod. Sütésnél jobban oda kell figyelned az időre, ugyanis ha vékonyabb a réteg, gyorsabban elkészül. Még ennél is jobban lerövidíti az időt, ha ki is klopfolod a kicsontozott combot. Az igazi rántottcsirke-rajongók azonban biztosan maradnak az eredeti módszernél: csontjával és bőrével panírozzák és sütik a csirkét.

Így süsd olaj nélkül háromféle bundában a csirkecombot – VIDEÓ:

Olajban sütés

Régen zsírban sütöttek mindent, mára a koleszterinproblémák miatt inkább olajban sütünk. Ahogy a sima rántott húsnál, itt is alkalmazhatjuk a kétszeri olajban sütést, a lényege, hogy a kettő között legyen egy pihentető szünet. A végén a még pirultabb és ropogósabb bunda érdekében a sütő grillrácsára is betehetjük a combokat egy pár percre. A sima sütőben sütés soha nem hoz olyan eredményt, mint a zsiradékban való sütés. Érdemes próbálkozni vele, mert valóban könnyebb lesz a gyomor számára az étel, de ha már egyszer rántott csirke készítésére és fogyasztására adtuk a fejünket, akkor engedjünk a csábításnak, és dobjuk olajba a combokat.

Kézzel vagy késsel-villával

A szárnyasokat elfogadottan ehetjük kézzel, sőt, így lehet a leghatékonyabban lerágcsálni, leszopogatni a csontról a húst. Étteremben azonban nem túl nyerő zsíros/olajos arccal habzsolni az ételt, de döntsön mindenki belátása szerint!

Ez is érdekelhet még:

címlapfotó 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!