Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így lehet ötletes a gyerekszoba, ahol öröm a tanulás

Kevés az a gyerek, akinél hosszútávon is kitart a tanulás szeretete, de egy-két praktikával meghozhatod a kedvét a tanuláshoz. Így rendezd be a szobáját!

Az, hogy mitől lesz jó egy gyerekszoba, sok tényezőtől függ, de a praktikus tanácsok mellett érdemes a gyerekedet is bevonnod, amikor átrendezed a szobáját.

Írható felület

Akár táblát szerelsz a falra, akár lemosható festékkel vonod be az egyik falat, jó ha a gyereked a füzeten és a papírlapon kívül is tud íri pláne, ha még csak alsó tagozatos. Sokszor könnyebben megtanulja, megérti a feladatokat úgy, ha van lehetősége nagyobb betűkkel, nagyobb helyre írni.

Üzenőfal

Akár egy egyszerű faliújságot, akár egy dizájnosabbat választasz, szögeld fel az asztal fölé, amire tedd ki az órarendet, mellé pedig mindig kitűzhetitek az éppen aktuális feladatokat. Így te sem, és a gyereked sem felejtkeztek el a fontosabb teendőkről – vagy legalábbis kisebb eséllyel.

Térkép

Szerezz be egy nagy világtérképet, és tedd ki a gyerekszoba egyik falára, de ne az asztal fölé, mert könnyen elterelheti a figyelmet. Így, amellett, hogy a szabadidejében elindíthatja a gyerek fantáziáját és beszédtémát adhat, memorizálhatja az országokat, valamint a városokat. 

Ezt láttad már?

5 dolog, amit taníts meg a gyerekednek még 10 éves kora előtt

Mozgást ösztönző tárgyak

Az egyensúlyérzéket igénylő, erősítő mozgásformák fejleszthetik a tanulási képességet. Ha van rá lehetőséged, szerelj bordásfalat a gyerekszobába, akassz fel hintát, tegyél be gimnasztikai labdát, így nemcsak mozogni lesz lehetősége, de közvetetten a képességeit is fejleszti.

Világítás

Az asztalon és a széken kívül az egyik legfontosabb a megfelelő világítás, hiszen a túl világos és a túl sötét helyiség is okozhat fejfájást, látásromlást. Tanuláshoz rendszerint jobb a hideg fényű izzó, mint a meleg, sárgás, és lehetőség szerint természetes fény is érje a gyereket, miközben tanul. Fontos, hogy figyelembe vedd azt is, hogy a gyereked jobb-, vagy balkezes, és a megfelelő oldalra tedd a lámpát.

Tárolók minden mennyiségben

Egy gyerekszobában egyszerűen nem lehet túl sok tároló. A társasjátékoknak, a babáknak, a plüssöknek, a mesekönyveknek, a színes ceruzáknak, a kisebb-nagyobb – valójában azt sem tudjuk milyen – játékoknak tökéletes választás egy-egy nagyobb kosár, láda. A legjobb ha polcos szekrényt teszel a gyerekszobába, amire végtelen mennyiségű kosarat pakolhattok. Egy rendezett, átlátható szobában pedig a tanulás is jobban megy.

Érdekes tárgyak a polcokon

Nyilván az, hogy melyik gyereknek mi az érdekes, változó. De például egy látcső, egy nagyító, egy mikroszkóp, egy földgömb szinte minden gyerek érdeklődését felkelti, ráadásul dekorációnak sem utolsó. Tehetsz melléjük a polcra nagyobb ásványokat, amiket együtt választotok ki.

Elkülönített tanulósarok

Főleg akkor jönnek jól a többfunkciós bútorok, ha kicsi a gyerekszoba: ugyanúgy, ahogy mi sem, a gyerekek sem érzik jól magukat, és koncentrálni sem tudnak egy zsúfolt térben. Jó megoldás egy olyan tanulósarok, ahol az ágy az emeleten helyezkedik el, az alatta lévő térbe pedig asztalt, széket és polcos szekrényt teszel. Ha nagyobb a szoba, akkor fontos, hogy alakíts ki egy külön tanulósarkot, ami elkülönül a szoba azon részétől, ahol a gyereked játszik.

Olvasd el ezt is!

Ezekkel a színekkel hozhatod meg a gyerek kedvét a tanuláshoz

Asztal

Jó, ha az asztal állítható magasságú, így több éven keresztül használhatjátok. Ha van helyed, ideális lehet egy „L” alakú asztal, amin lesz helye a füzeteknek és a könyveknek is egy-egy külön polcrendszeren. De az is jó megoldás, ha az asztal közelébe egy fiókos gurulós szekrényt teszel, aminek a tetejére tud pakolni.

Szék és fotel

Az asztalhoz hasonlóan a szék magasságát is lehessen állítani, de emellett jó, ha a támla és az ülőlap dőlésszögét is tudod szabályozni. Lábtartót is beszerezhetsz, hogy még kényelmesebb legyen az ülés, és ha vége a tanulásnak, akkor egy kényelmes fotel, babzsák is legyen a szobában, amiben olvashat, pihenhet a gyereked.

Ezeket olvastad már?

Ezt láttad már?

5 dolog, amit taníts meg a gyerekednek még 10 éves kora előtt

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!