Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így lélegezz edzés közben, ha növelni szeretnéd a tréninged hatékonyságát

Ha már nekiálltál edzeni, akkor szeretnéd, hogy a leghatékonyabb legyen a sportolással töltött idő. Munkádat segíted a megfelelő légzéssel - ebben segítenek az edző tanácsai.

Azok, akik edzővel sportolnak megszokhatták, hogy az edző rendszeresen elmondja, hogy mikor és hogyan, milyen ritmusban kell beszívni, majd kifújni a levegőt. Mindez elenyésző jelentőségűnek tűnhet, pedig a megfelelő légzésnek nagyon fontos szerepe van a teljesítmény és az állóképesség fokozásában is.

A megfelelő légzéstechnika kulcsfontosságú kérdés, ha az edzésmunka hatékonyságát szeretnénk növelni, mivel a mozgás során felgyorsul a keringés, és a légzés is egyre szaporább lesz, emellett egy lélegzetvétellel is több levegőt szívunk be, mint nyugalmi helyzetben. Az, hogy mennyivel több levegőt képes valaki belélegezni terhelés alatt, többek között az edzés időtartamától és intenzitásától, valamint a tüdő állapotától (ún. vitálkapacitásától) is függ.

Az, hogy milyen szaporán veszed a levegőt edzés közben a vérben lévő szén-dioxid és oxigén mennyiségétől függ. Amikor egyre gyorsabban mozogsz, azért is gyorsul fel a keringés, mert a vérben lévő szén-dioxid mennyiség megnő, az oxigén pedig csökken. Ez a folyamat ingerli a légzőközpontokat, így gyorsul a légzés. Ez fontos, hiszen edzés közben az izmainknak több oxigénre van szüksége, mivel folyamatosan megfeszülnek edzés közben. Amikor edzés közben rossz légzéstechnikát alkalmazol, nagyon gyorsan kifulladsz, ezért nem is tudsz kellő ideig, kellő hatékonysággal edzeni, ám ha tudod, hogyan lélegezz nagyobb terhelés alatt is, az edzéseid hatékonysága, drasztikusan javulni fog. Nem beszélve arról, hogy edzésről edzésre sokkal gyorsabban is fejlődsz majd. Az, hogy mi számít megfelelő légzéstechnikának edzés közben, mozgásformától is függ.

1. Légzés futóedzés közben

Futás közben a hangsúly a ciklikusságon van: megfelelő ritmusban, jó mozgástechnika mellett kell alkalmazni a helyes légzéstechnikát. Ez elsőre nehéznek tűnhet, mert sok mindenre kell egyszerre figyelni, de nagyon gyorsan meg lehet tanulni. Ráadásul a futás az egyik olyan sport, amiben nagyon gyorsan lehet fejlődni.

Kezdő futóként nagyon fontos a helyes légzéstechnika elsajátítása és begyakorlása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-4 lépésenként, hosszan beszívod, majd 2-4 lépésenként kifújod a levegőt, egyenletes ritmusban. A kulcs a ritmikus légzés. Hamar észreveheted magadon, hogy ha odafigyelsz erre, sokkal jobb érzéssel, és tovább tudsz majd edzeni és nem fogsz kifulladni. Amennyiben mégis úgy érzed, hogy fogy a levegőd, valószínűleg az állóképességednek még túl gyors az a tempó, amit választottál, kicsit lassíts, és válassz olyan tempót, amit biztosan hosszabb ideig, egyenletesen tudsz tartani. Ez a tempó lesz a legalkalmasabb arra, hogy begyakorold a megfelelő légzéstechnikát és növeld az állóképességedet is, hiszen itt van összhangban a légzés az optimális terhelési szinttel.

2. Belégzés: orron vagy szájon át?

Edzők körében is vitatott kérdés. Van, aki arra esküszik, hogy csak orron keresztül érdemes beszívni a levegőt, de van olyan iskola, ami szerint jobb, hogy ha a nagyobb oxigénfelvétel érdekében az orron és a szájon egyszerre történik a levegővétel futóedzés közben. Igazából közepes intenzitású edzésnél még mindkettő alkalmazható, nagyobb tempónál már hasznosabb, ha a belégzés szájon és orron keresztül együttesen történik. Mindehhez azonban elengedhetetlen a mélylégzés, és a légzés különböző technikáinak elsajátítása, ugyanis az sem mindegy, hogy mellkasi vagy hasi légzést végzel. Általában a kezdők a kettő közötti különbséget is nehezen érzékelik, és időbe telik mire megtanulják tudatosan irányítani nyugalmi helyzetben is. Ezt a legprofibban elsajátítani egy szakképzett jógaoktatótól lehet, ezért is érdemes a futás mellé, kiegészítésként a jógát választani.

3. Súlyzós gyakorlatoknál

Súlyzós edzések esetében más légzéstechnikát kell alkalmazni, mint például futás, vagy más kardiójellegű edzés közben. Itt elsősorban az a fontos, hogy amikor megfeszül az izom, akkor kell kifújni, amikor elernyed akkor pedig beszívni a levegőt.

Persze azért ez sem ennyire egyszerű, mert ez elsősorban kis és közepes súlyok, illetve saját testsúllyal végzett gyakorlatok esetében igaz, de még itt is van egy csomó kivétel, amikor hasznosabb fordított légzést alkalmazni. Ezt a technikát egy jó edző nagyon gyorsan meg tudja tanítani már az edzésprogram elején.

4. Pilates- és hasizom-gyakorlatoknál

A pilatesben a has- és a farizmok megfeszítésével stabilizáljuk a gerincet, a pilates légzéstechnikájának segítségével. Ezt bárki biztonságosan elsajátíthatja, és egészségesebb is. Ennél a mozgásformánál ugyanis nem hasi légzés történik, hanem gyakorlatilag a mellkasba szívjuk a levegőt azért, hogy a hasizmok a belégzés során is feszesek maradjanak. Ez azért fontos, mert a mélyrétegű hasizmokat gyakorlatilag egész edzés alatt aktívan használni kell, hiszen ezeknek az izmoknak a gerinc stabilizálásban is nélkülözhetetlen szerepük van. Hasi légzés esetében azonban a hasizommal végezhető izommunka csak a felületes izmokra korlátozódna.

Ezt a légzéstechnikát általában egy kicsit nehezebb megtanulni, mivel maga a légzés helye akarattal csak sok gyakorlás után szabályozható. Ráadásul éneklésnél, futásnál, jógánál a hasi légzést tanítják, ami a hétköznapokban valóban jobb is. A pilateslégzés esetében ez másképp van. A pilatesben úgy tanítják, hogy a tüdő hátulsó oldalsó részébe kell szívni a levegőt, mivel itt érhető el a maximális tüdőkapacitás. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, de a tudatos légzés egy jó edző segítségével néhány alkalom után tökéletesen elsajátítható.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!