Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így lesz tökéletes a főtt kukoricád!

Beköszöntött a kukoricaszezon, így muszáj most élni az alig másfél hónapig tartó lehetőséggel, vagyis irány a konyha, készítsünk tökéletes főtt kukoricát!

Málé, törökbúza, tengeri – a nyár legjobban várt zöldségének szinte senki sem tud ellenállni, már ha az frissen, finoman van elkészítve. 

A tökéletes kukoricát kiválasztani figyelmet igénylő feladat, néhány egyszerű trükkel azonban nem lőhetsz mellé: 

  • Mielőtt vásárolnál, nézd meg, mennyire puha a kukorica bajsza: minél szárazabb, annál régebben szedték le a zöldséget
  • Ellenőrizd, nem takarmánykukoricát veszel-e! A csemegekukorica szemei világosabbak, míg a takarmánykukoricáé sötétebbek, utóbbit sokáig kell főzni és még akkor sincs garancia rá, hogy puha lesz. 
  • Nézz a levelek mögé! Valószínűleg senki sem fog rád megorrolni, ha a kukorica tetején egy kicsit lebontod a leveleket, hogy lásd, mennyire kerekek és puhák a szemek. Ha egy kicsit belevájod a körmödet, és a kukoricaszem egy kevés, tejes levet ereszt, már rakhatod is a kosárba a csövet! 

Nehogy kidobd a héját!

A kukorica héja igazi kincs, főzés előtt szedjük le az összes levelet. A külső héjakat kidobhatjuk, a maradék egy részét rakjuk az üres lábos aljára. Ezután fektessük el a kukoricákat, a fennmaradó leveleket pedig tegyük a kukorica tetejére. 

A főzés

A kukoricákat öntsük fel hideg vízzel, tetszés szerint rakhatunk bele egy kevés vajat és cukrot is, ettől sokak szerint édesebb lesz az étel íze. Sokan arra emlékszünk gyerekkorunkból, hogy a kukoricára rengeteg időt, akár egy-másfél órát is várni kellett, ma már viszont a legtöbb helyen az a bevett szokás, hogy a csemegekukoricát 10-35 percig főzik a forrástól számítva aszerint, milyen gyorsan puhul meg. 

A főzés alatt is megbizonyosdhatunk róla, mennyire puha az étel, ha egy óvatosan kiszedve egy villával lehántunk pár szemet a csőről. 

A takarmánykukoricát hosszabb ideig, akár egy órán át is lehet főzni, ez a fajta ugyanis eleve keményebb, több időt igényel a megpuhulása. 

A vízbe ne tegyünk sót, az ízesítő ugyanis megkeményíti a szemeket, evés közben pedig úgysem tudjuk kibírni anélkül, hogy ne sóznánk a kukoriát. 

Tárolás

A megmaradt kukoricát pár óráig még akár a főzővízben is tárolhatod, így nem hűl ki és még annak is friss marad, aki később jön asztalhoz. A maradék egy-két napig még a hűtőben is kibírja, fóliázd be, evés előtt pedig a fóliát leszedve rakd egy percre a mikróba, sok különbség nem lesz se ízében, se állagában. 

Mit készíthetsz még a maradékból? 

Rengeteg finomságot, melyek közül néhányat itt is megmutatunk!

EZ IS ÉRDEKES: 

forrás , címlap: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vendir
Vendir Fri, 2019-07-26 06:39

:D Aszongya "tökéletes" főttkukorica! Mióta tökéletes a kukorica, ha kifőztük belőle az anyagokat? Kezdjük azzal, hogy a levelétől keserű lesz a kukorica. Kizárólag önmagában szabadNA főzni, HA lenne értelme a vizes főzésének, csakhogy azzal kifőzzük belőle az ízeket. (Nem véletlen, hogy a kukoricásstandokon levelek nélkül főzik, a szakmabeli erre már rájött.)

Csakhogy az ember sosem tudta, hogyan kell rendesen megfőzni a kukoricát. A fizika sosem ment a népnek, mert ahhoz fizikai ismeretek kellettek volna, az meg nincs iskola nélkül vagy csak magolással.
Csak kifőzni tudtuk belőle az értékes anyagokat. A valódi főttkukorica ÉDES. Sózni is csak azért kellett, mert kifőztük belőle az ízeket, a levelével együtt főzve pedig keserűvé tettük.

Próbáld ki, hogy beraksz két kukoricát (a levelet és a hajat eltávolítod, csakis a tiszta kukoricát fogyasztjuk, NINCS SZÜKSÉGÜNK a levél és a haj keserű ízanyagaira) a mikróba. (Nem, nem sérül a víz déjenese tőlle, ne képzelődj. Nem, nem minden növény fejlődik rosszul a mikrózott víztől, van, amelyik jobban fejlődik tőle.) Közepes fokozaton 15-20 perc. Többé nem akarod keserűvé és íztelené főzni a kukoricát. Meg még mosogass is. Meg szálljon el a sok energia a lábos mellett… 20. század…

tamastoth56
tamastoth56 Wed, 2019-07-31 23:28

Na, ezen jót röhögtem :D
- "kifőztük belőle az anyagokat" - ha valaki birtokában van az alap ételkészítési eljárásoknak, akar és szeret is főzni, akkor ilyen hibát egyszerűen nem követhet el, legfeljebb figyelmetlenségből. Nem kell ehhez más iskola, csak élettapasztalat!
- "A fizika sosem ment a népnek" - Üdvözlöm, Tanár Úr (vagy tanárnő) - maga az?! - nem akarok villogni, de mezei szakmunkás végzettséggel (1 műszaki és 1 vendéglátóipari) jelenleg műszaki mérnökök mellett dolgozom... csúnya tapasztalataim vannak arról, hogy ezek az emberek a hétköznapi apró-cseprő otthoni problémáikat milyen nehézkesen, (vagy sehogy sem) tudják megoldani! Szerinted számít a fizika tudás itt?! Oké, lehet érteni és ismerni a termodinamika fő tételeit, de egy fizikából csillagosötös okostojás inkább el se kezdjen nekem főzni, ha a fizika tudása a legnagyobb erénye, amit fel tud mutatni! Így nem szép dolog - és igazságtalan is - ez alapján következtetést levonni az egyén főzési tudományáról! Mert nyilván a nagyszüleid sem voltak Einstein kvalitásúak, ennek ellenére a szüleidnek mégis az ő főztjük volt a legjobb! Még az is lehet - ha volt vagy van szerencséd hozzá - neked is ízlett, és utánozhatatlan élménnyel ajándékoztak meg. De javíts ki, ha tévedek...
- "a szakmabeli erre már rájött" - tiszta véletlenül szakmabeli vagyok, és csak azért mondom el ezt, mert most épp nem ebből élek, és mert te felhoztad: tudod, a szakmabeliek jó néhány olyan dologra rájöttek (és alkalmazzák is minden téren), amikről lehet hogy jobb ha nem tudsz, miközben jóízűen majszolod a portékájukat... erről jóindulatúan csak ennyit!
- Mikró. 7-800 watt/20 perc. "Próbáld ki, hogy beraksz két kukoricát" - egy szinglinek elég lehet, de akkor próbáld ki azt, hogy egy 5 tagú családnak (mint pl. a miénk) beraksz fejenként egy kukoricát - de inkább kettőt. Ez nem extrém mennyiség, legyen tehát 10 cső!. Menne egyszerre? Nem. Max kétszerre. Ami min. 40 perc! Ez is energiafelhasználás, ráadásul a második adagot melegítheted majd újra, mert míg a víz akár órákig melegen tartja, addig a mikrózott percek alatt kihűl. És most lehet számolgatni hogy melyik "ekonómukusabb", de ezt már úgy hívják, hogy fillérb****s és a világon semmi értelme. A kaján/energián lehet itt-ott megspórolni pár forintot, de nem így! Mosogatni, takarítani pedig jelzem, hogy a mikróban használt edényt is kell néha (de leginkább mindig). Azt pedig, hogy a mikrohullámú sugárzás milyen változásokat idéz elő az élelmiszerben, azt ma még a náladnál okosabbak sem tudják pontosan megmondani - nemhogy te... én nem parázok tőle annyira, használom is, de csak akkor amikor tényleg muszáj és gyorsban kell valami.
A többi pedig ízlések és pofonok kérdése. Vagy - ha úgy tetszik - ahány ház, annyi szokás. Véleményt, tanácsot lehet írni okosan, sőt - ha van rá alapod - akkor alapvető hibákra is rá lehet mutatni (ahogy én is tettem), de így ez csak egy "én majd megmondom a tutit" butaság...

tamastoth56
tamastoth56 Thu, 2019-07-25 23:05

Imádlak benneteket, de a kukorica nem zöldség, hanem gabona... lehet kukacoskodásnak tűnik, de 62900 kipróbált recepttel ne írjunk már butaságot! :)
Más: én részemről utálom, amikor a boltban minden egyes kukoricán ott a nyoma annak, hogy valaki idegen belevájta a retkes (akármilyen) körmét, és aztán - annak ellenére hogy a kukorica jó - ott hagyja, mert szerinte nem kellőképpen "tejes". (Legszebb, amikor a teljes felső egyharmadon minden szem össze van szakértően körmölve!) Kellő érzéssel eldönthető vájkálás nélkül is hogy jó-e, ez nem rakétatudomány - így erre a "trükkre" nem biztatnék senkit...
Takarmánykukorica: gyerekkoromban (25+ éve) még előfordult, hogy megfőztük és megettük néha (mert ez volt kéznél), de mint a neve is mutatja, az nem főzésre való! Se íze, se bűze nincs, akárhogy főzzük, az állaga semmi élvezeti értéket nem nyújt. És manapság, jó esetben talán senki nem akarja nekünk eladni csemegeként...
Még annyi, hogy a héjból a tetejére is tegyünk, bajuszból is tegyünk alá-fölé és a főzés idejére fedjük le az edényt, valamint ne forraljuk túl. Ami az "újabban" 10 perc alatt megfövő "csodakukoricát" illeti, nos: nyersen is meg lehet enni, ha elég fiatal - de emberi léptékkel normális méretű kukoricacső esetében - legyen akármilyen csoda edény/tűzhely kombónk - a 10-20 percnek nincs semmi valós alapja. Lehet hogy ehető a végeredmény, de az nincs még készen...

volfi
volfi / volfi Fri, 2019-07-26 01:33

Azt mondják, a forrástól számított 10-20 perc, ami nálam működik igazán zsenge kukoricánál, a forrásig is fő. Viszont mivel sok vízben fő, ami hidegen kezdi, így mégiscsak összejön az egy óra, szóval nem teremtődött újabban csodakukorica. :/