Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így mentheted meg a meccs után megmaradt ételmaradékot

Meccsnézés után sajnos sok megmaradt élelmiszer, megbontott rágcsálnivaló vagy éppen sör landol a szemetesben, lefolyóban. Tegyél azért, hogy ne így legyen!

Pár napja kezdődött a futball világbajnokság, ennek megfelelően az egész világ futball lázban ég. A meccsek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy áthívjuk magunkhoz a barátainkat, közösen szurkoljunk, sörözzünk és finomakat együnk.

Vendéglátóként hajlamosak vagyunk mindenből kicsit többet vásárolni és készíteni, ami miatt elég sok megmaradt élelmiszer, megbontott rágcsálnivaló vagy éppen sör landol a szemetesben, lefolyóban.

A világon évente összesen 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, míg 1,3 milliárd ember alultáplált. Kicsit közelebbről vizsgálva az adatokat kiderül, hogy az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből a világ összes éhes embere jóllakhatna.

Magyarországon kb. 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente, amiből 400 ezer tonna a háztartásoknál keletkezik, azaz mi dobunk ki ennyi élelmiszert 12 hónap alatt.

Maradékmentő ételek:


Arra vonatkozóan nincsenek kutatások, hogy mennyi élelmiszert dobunk ki amiatt, mert jó vendéglátók szeretnénk lenni, de, ha egy kicsit odafigyelünk pár dologra akkor egészen biztosan tudjuk csökkenteni a kidobásra kerülő mennyiséget.

Magyarországon az Élelmiszerbank foglalkozik az élelmiszerfeleslegek mentésével, célja a kidobásra ítélt élelmiszerek megmentése és ezek szétosztása a rászorulók között. Az Egyesület a gyártóknál és áruházakban keletkező felesleget menti meg a kidobástól, azonban nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói felesleg csökkentésére is szemléletformálással.

Ha szeretnéd, hogy kevesebb élelmiszer vesszen kárba, támogasd az Élelmiszerbank munkáját!

Néhány ötlet a pazarlás csökkentésére:

Vásároljunk tervezetten

  • Vásárlás előtt nézzük át a hűtőt és a kamrát, ne vásároljunk olyan alapanyagot, ami már van otthon, csak épp elbújt a tejes doboz mögött a hűtőben.
  • Lehetőleg még otthon írjunk listát, amit az alapján írunk össze, hogy hány emberre szeretnénk főzni.
  • A boltban tartsuk magunkat a listához, ne vegyünk meg olyan dolgokat, amikre nincs szükségünk csak azért mert azok éppen akciósak.

Tudatosan főzzünk, együnk

  • Az előkészületeknél is fontos, hogy folyamatosan fejben tartsuk, hogy hány embert szeretnénk megvendégelni és ennek megfelelően mérjük ki pontosan a hozzávalókat.
  • Az étkezésnél lehetőleg kevesebbet porciózzunk és többször szedjünk, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy maradékot hagyunk a tányéron.

Legyünk kreatívak

Az esetlegesen megmaradt ételeket, hozzávalókat, ’gondoljuk újra’ akár saját ötlet alapján. Példaként itt egy recept arra az esetre, ha a tipikus ’sörkorcsolyából’, a chipsből túl sok maradna a következő meccs után:

Chips bundában sült pulykamell salátával

Saláta:

  •   1 db fejes saláta
  •   3 evőkanál ecet
  •   5 evőkanál cukor

Old fel a cukrot az ecetben majd keverd össze!

Pulykafalatok:

  •   600 g pulykamell (medalion)
  •   20 dkg tortilla chips
  •   2 db tojás
  •   15 dkg finomliszt
  •   só ízlés szerint
  •   bors ízlés szerint
  •   3 dl napraforgó olaj

A húst csíkokra, vagy kisebb darabokra, akár kockákra is vághatjuk, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és az összetört tortilla chips-be forgatjuk, majd rögtön mehet a forró olajba. Kb. 15-20 perc elég, közepes vagy inkább kisebb hőfokon. A chips-et összetörhetjük mozsárban, chopper-ben, vagy akár zacskóba is tehetjük, és egy deszkán húsklopfoló segítségével.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!