Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így rakd össze a gyermeked iskolai szendvicsét - jöjjenek a kedvenceink

Rakd össze otthon a gyermeked tízóraiját, szendvicsét, így nem csak pénzt spórolsz, de biztosíthatod, hogy minden nap megfelelően táplálkozzon.

Sajtos játékunk harmadik körében a tízórais doboz összeállításához adunk ötleteket. Adjatok helyes választ az alábbi 3 kérdésre, hogy bekerüljetek a sorsolásunkba, ahol megnyerhetitek a Frico e heti ajándékát!

Mindennapos gondok

Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy bármekkora fáradság is ez egy szülőnek, a gyermekünk – és egyébként a pénztárcánk is – még mindig akkor jár a legjobban, ha otthon készítjük el a tízórai-/uzsonnacsomagot, hiszen így biztosan egészséges alapanyagokat használunk, és nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy a gyerek rendszeresen kakaós csigát reggelizik a zsebpénzéből. (Persze be is vonhatjuk az összeállításba őt is, így kevésbé lesz terhelő a szülő számára a mindennapos feladat.)

Kell az energia!

Nem kérdés, hogy a gyerekek számára az egyik legfontosabb tényező a megfelelő energiabevitel – hiszen növésben vannak, rengeteget mozognak normál állapotban is, ráadásul még ott vannak a tornaórák, az edzések – és persze a nem lebecsülendő egész napos szellemi tevékenység.

A megfelelő energiabevitel persze nem pusztán annyit jelent, hogy sokat eszik a gyerek, hanem azt is jelentenie kell, hogy a szükséges energiát megfelelő tápanyagokból szerzi be: ezek pedig a jóféle szénhidrátok, a teljes értékű fehérjék és az egészséges zsírok.

Mit érdemes ennek fényében tízóraira/uzsonnára pakolni?

Annak érdekében, hogy a fenti elveknek megfeleljünk, nagyon oda kell figyelni a gyerek tízóraijának, uzsonnájának összeállításánál. És akármilyen „elavultnak” is tűnik az ötlet, erre a feladatra a legalkalmasabbak a szendvicsek, hiszen ezeknek az alkotórészeit tudjuk úgy összeállítani, hogy minden értékes tápanyagot tartalmazzanak.

1. Megfelelő minőségű szénhidrát

Készítsük a szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből, hiszen ebből nyerhet gyermekünk sok, és különösen fontos, hogy hosszan tartó jóllakottság-érzetet biztosító energiát.

2. Megfelelő minőségű fehérje

A megfelelő minőségű, teljes értékű fehérje kiemelten fontos a gyermekek testi fejlődéséhez, úgyhogy az alábbi élelmiszercsoportok valamelyike mindig szerepeljen a sulimenüben!

  • Sajtok – a minőségi sajtok kiváló fehérje- és kalciumforrások, és gazdagok vitaminokban (A, B2, B12, D, K2). Emellett azért is jó választások az uzsonnás-dobozba, mert nagyon jól bírják a tárolást, tehát egy megfelelő dobozban délutánig sem fognak tönkremenni. Nem érdemes leragadni a megszokott sajtunknál, a finom, tápláló sajtok ízvilága rendkívül széles skálán mozog, így gyermekünk ízlésének megfelelően választhatunk pl. enyhe ízű sajtokat, mint a Frico enyhe Goudája, vagy karakteresebb ízűeket, mint pl. az édeskés, diós ízű Maasdam. Adhatjuk őket szeletben vagy kockákra vágva is az uzsonnásdoboz egyik külön kis rekeszében. Nagyobb gyermekeknek kis falatkákat is gyárthatunk belőlük fogpiszkálóra szúrva – koktélparadicsommal vagy akár alma-, körtekockákkal, szőlőszemekkel. Ha pedig nem csak szendvicsben gondolkozunk, akkor kínálhatunk a sajt mellé pl. értékes zsírsavakban és növényi fehérjékben gazdag diót vagy mandulát is. A lényeg, hogy egy jóllakott gyermeket és egy üres dobozt kapjunk vissza a nap végén.
  • Felvágottak – válasszuk a magas hústartalmú sovány felvágottakat, de ha esetleg előző nap nagyon ráértünk, akkor le is süthetünk egy adag csirke- vagy pulykamellet, és ezt is adhatjuk a dobozba hideg sültként.

3. Soha ne felejtsük el a zöldséget!

Ha szendvicset készítünk, akkor válasszunk olyan zöldséget, ami nem áztatja el a szendvicset (pl. salátalevelek, paprika). Az is jó megoldás, ha nem tesszük a szendvicsbe a zöldséget, hanem az uzsonnásdoboz külön rekeszébe teszünk pl. koktélparadicsomot, paprikakarikákat, uborkakockákat, salátaleveleket.

4. Egészséges nassolás

A gyerekek nagy része igényli, hogy legyen valami nasi is a dobozban – és amennyit dolgoznak egy nap, meg is érdemlik. Ez persze nem jelenti azt, hogy csokit, cukorkát, sütit kellene csomagolnunk nekik, hanem inkább kényeztessük őket friss vagy aszalt gyümölcsökkel, egy-egy egészséges házi keksszel, édes házi golyóval.

Még több Frico-terméket itt találsz!

Játssz, és nyerj!

Küldd be válaszaidat az alábbi Frico kérdésekre, mert a helyes megfejtők között kisorsolunk egy hatalmas Frico sajtot a legjobb sulis receptek elkészítéséhez!

A játék időtartama: 2018. szeptember 24 – 30., 23:45

A sorsolás időpontja: 2018. október 1., 14:00

Nyeremény: 1 darab 4,5 kilogrammos Frico Gouda Mild sajtkerék

A játékban résztvevők elfogadják a Nosalty felhasználói feltételeit és a Játékszabályzatot!

Játékunk lezárult!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!