Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így segíts a barátaidnak, akiknek nem ez életük legjobb karácsonya

Ahelyett, hogy a szokásos „Boldog Ünnepeket” üzeneteidet robot módjára elküldenéd, tevékenyen is részt vehetsz barátaid életében, akiknek nem ez életük legjobb karácsonya.

Neked is van olyan ismerősöd, aki legszívesebben kihagyná az ünnepeket? Egy családi tragédia, vagy egy magánéleti válság miatt sokan érezhetik azt: mindent, csak karácsonyt ne!

Az ünnepek sok ember számára felerősíthetik a rossz gyerekkori emlékeket, egy szerettük hiányát, és bűntudatot, haragot, bánatot érezhetnek. Néhány figyelmes gesztussal többet segíthetsz nekik, mint gondolnád!

Ne akarj mindenáron segíteni!

Ha valakiről, aki fontos nekünk, tudjuk, hogy rossz dolog történt vele, automatikusan azon kezdünk el gondolkodni, mit tehetnénk azért, hogy jobban érezze magát. Sokszor azonban az a célravezető, ha egyszerűen meghallgatjuk, és kibeszélheti a gondjait anélkül, hogy tanácsokkal látnánk el. Add neki a figyelmedet, és ne akarj úgy segíteni, hogy nem kéri. Becky Howie pszichoterapeuta szerint a kéretlen tanácsok miatt a barátod úgy érezheti, hogy ignorálod a fájdalmát, ami arra lehet jelzés számára, hogy csak akkor látod szívesen, ha mosolygós és boldog.

Légy jelen!

Az egyik legjobb módja a barátod támogasának, hogy jelen vagy az életében. Akár egy rövid üzenet, egy doboz sütemény, egy telefonhívás vagy a közös filmezés is tökéletes módja annak, hogy biztosítsd, nincs egyedül, számíthat rád. De ha a barátod nem akar beszélgetni, és inkább egyedül lenne, mondd el neki, hogy ez is rendben van: ilyenkor a közhelyek és a kéretlen tanácsok helyett sokkal többet ér az elfogadás. Ettől függetlenül ne hagyd hetekre magára, keresd vele a kapcsolatot, és figyelj arra, mire van szüksége!

Ismerd el, ha rossz éve volt!

Azt gondolod, hogy jobb, ha elkerülitek az érzékeny témákat, és ezzel megvédheted a fájdalomtól a barátodat? Pedig ennek az ellenkezője sokszor többet segíthet: ha a barátod egy szerettét gyászolja, a róla való beszélgetés segíthet a jó emlékek felidézésében, megosztásában, és erősítheti a kapcsolatotokat. Jill Johnson-Young terapeuta szerint már az is sokat segíthet, ha egyszerűen kimondod a tényt: tudod, hogy rossz éve volt. Ezzel felszabadíthatod a „kötelező” ünnepi viselkedés alól.

Ne könyveld el grincsnek!

Az ünnepek felerősítik az érzéseinket, ezért ajánld fel a barátodnak, hogy elmész segíteni neki díszíteni, főzni, vagy szimplán lehuppantok a kanapéra, és onnan nézitek a csöpögős karácsonyi filmeket. De ha a barátod idén kevésbé látványosan szeretné tölteni az ünnepeket, támogasd abban is, és azt is tartsd tiszteletben, ha esetleg egyedül akar lenni.

Vedd észre a figyelmeztető jeleket!

Ha a barátod sok olyan posztot tesz közzé, ami a szorongása, a magányra, a depresszióra utal, vagy folyamatosan viccelődik, annak ellenére, hogy tudod, nincs jól, akkor ülj le vele beszélgetni. Dr. Maria Shifrin, egy New York-i klinika pszichológusa szerint a legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy nyíltan és őszintén kommunikálsz, vagyis megkérdezed mit érez, rákérdezel, hogy magányos, szomorú-e. A nyílt kérdések csökkentik a szégyenérzetet és teret adnak a nyílt kommunikációnak.

Ne akard jobban tudni, mire van szüksége a barátodnak!

Lehet, hogy a barátod meg akar jelenni a társadalmi eseményeken, meg szeretné tartani a családi vacsorák hagyományát, de az is lehet, hogy elutazik nyaralni. Te semmiképp se akard kitalálni, mi jó, vagy nem jó a barátod számára: engedd meg, hogy úgy élje meg az ünnepeket, ahogy szeretné.

Kis gesztusok nagy ereje

Az ünnepek alatt az apróságok, a kis gesztusok is nagyon sokat jelenthetnek. Akár egy kedves üzenet, néhány (valóban) figyelemmel teli perc, amíg a barátod elmondja neked a problémáját, rendkívül sokat segíthet. Annak, aki épp maga alatt van, sokat jelenthet az, hogy érzi, fontos valakinek és törődnek vele. Így bármennyire is kis dolognak érzed, hogy karácsonykor üzenetet küldj valakinek, felhívd, vagy beugorj hozzá egy fél órára, tedd meg!

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!