Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így spórolhatsz a vízszámládon - 10 tipp, hogy kevesebb vizet fogyassz

Sok apró szokás megváltoztatásával jelentős vízmennyiséget spórolhatsz meg, és ezzel együtt pénzt is megtakaríthatsz. Így védheted a környezetedet és a pénztárcádat!

Akár környezettudatos, akár pénztárca kímélő megoldást keresel, a következő tippek segítenek abban, hogy minimális odafigyeléssel csökkenthesd a víz mennyiségét a háztartásban.

1. Ha fogat mosol, zárd el a vizet!

Teljesen felesleges, hogy folyjon a víz, amíg a fogaidat sikálod, elég, ha öblítéshez nyitod csak meg a csapot.

2. Zuhanyozz rövidebb ideig!

Egy zuhanyzás alatt elfogyaszthatsz akár 45 liter vizet is! Miközben szappanozod magad, zárd el a vizet, és már ezzel az egy mozdulattal is megspórolhatsz 6-7 liter folyadékot.

3. Szerezz be víztakarékos zuhanyfejet,...

aminek széles a feje, és megfelelő nyomást ad a kiáramló víznek, azaz optimalizálja a vízfelhasználást, így kevesebb folyatsz majd fel.

4. Akkor moss, amikor meg tudod tölteni a mosógépet!

1-2 darab miatt lehetőség szerint ne indítsd be. Más a helyzet, ha intelligens mosógéped van, amiben van súlyérzékelő, és a víz mennyiségét a ruhához igazítja.

5. Javíttasd meg a csöpögő csapokat!

Nemcsak azért jó, ha megszerelteted a csöpögő csapokat a házban, hogy megszűnjön a frusztrációd, hanem a felhasznált víz mennyiségét is jelentősen csökkentheted. Egy nap alatt akár 15 liter víz is kárba mehet a csöpögő csap miatt.

6. Ha van kerted, gyűjtsd össze az esővizet

Locsold esővízzel a növényeidet. Akár egy kis konyhakert, akár a benti virágok öntözésére használod, rengeteg vizet spórolhatsz.

7. Szórd be mulccsal a növények talaját,...

és öntözz kora reggel, valamint naplemente után. Ez azért fontos, mert a mulcs megköti a nedvességet, és ha nem a tűző napon locsolsz – ami egyébként sem tesz jót a növényeknek -, csökken az elpárolgott víz mennyisége.

8. Szerelj a csapokra olyan szűkítőt,...

ami optimalizálja a vízfelhasználást, így nem kell annyira megnyitni a csapot, hogy el tudj mosogatni.

9. Áztasd be az odaégett edényeket!

Nem csak azért jó, ha egy koszos lábast, tepsit előre beáztatsz, mert utána nem kell sikálnod, amíg izomlázad nem lesz, hanem azért is hasznos, mert a mosogatószeres víz még a legmakacsabb letapadásokat is feloldja 1-2 óra alatt,. Vagyis miután eltávolítottad az odaégett ételmaradékot, kevesebb vizet kell használnod, hiszen már csak öblítened kell.

 

10. Használd a kis nyomógombot a WC-tartályon!

A legjobb, ha 2 nyomógombos WC-tartályod van, ugyanis a kisebb gomb megnyomásával körülbelül 3 liter vizet, míg a nagyobbal 6 liter vizet használsz egyetlen öblítésre.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!