Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így telt kiskorunkban a húsvét - a szerkesztőség emlékei felelevenítve

Ezúttal a szerkesztőség húsvéti emlékeit sorakoztatjuk fel - kinek mit jelentett, mit kapott, mit evett ekkoriban. 

Itt a szerkesztőségben nem először derül ki elejtett megjegyzésekből, félmondatokból, hogy tulajdonképpen mindenki tök máshogy ünnepelte  a húsvétot gyerekkorában – családtól, vallástól, földrajztól függően. Megkérdeztem, kinél hogy zajlott, különös hangsúllyal az ételekre – természetesen.

Válogassatok:

„Pénteken nem ettünk húst, ellenben apám, mohácsi fiú lévén állandóan halászlevet főzött. Szombat estig nem is volt hús, napközben mondjuk spenótot főzött anyum, este körmenetre mentünk, és utána jött a sonka, kalács, tojás, újhagyma, retek. A nyúl vasárnap reggel jött, tojásokat kerestünk a kertben, és csak apróságokat kaptunk. Tojást meg csak a lányok festettek a családban.”

Andris, főszerkesztő

15 ötletdús tipp a féltékeny húsvéti tojásokért


„Nálunk Tahitótfalun már egész héten volt sonka, mert nagymamám megfőzte előre, hogy meglegyen az ünnepre. Vasárnap rozmaringos bárány volt (de nálunk karácsonykor is ez van), hétfőn locsolás apával, és mindig kindertojást kaptam meg pénzt.”

Kodi, szerkesztő-újságíró

„Topolyán nőttem fel, húsvétkor a nagymamám maga sütötte a krémeslapokat is, de volt még zserbó, sonka saját vágású disznóból (mindig november 26-án vágtunk), házi torma, fonott kalács, kocsonya. Hétfőn mentünk locsolni a barátokkal, pénzt kaptunk és tojást, mire hazaértem, általában mind eltört. Később pedig rendes elhajlás lett a hétfői locsolásokból, hála a sok házipálinkának. A locsolás nálunk máig vödörrel, szódásszifonnal történik.”

Kaba, grafikus

Szemezgessetek:
 

„Én Mátraalján nőttem fel a '70-es években, a böjtöt már akkor is főleg az idősebbek vették szigorúan. Húsvétkor mindig volt mézes krémes, lúdláb, kókuszgolyó, kávé, üdítő, sonka, tojás. Hétfőn jöttek a fiúk locsolni: a közeli rokonoknak pénzt is adtunk, a többieknek csak tojást. De vízzel nyakon locsolni akkor is kínzás!!”

Ildi, pénzügy

13 krumplisaláta – ízesítsd, krémesítsd, fűszerezd, változtass!


Budai gyerek lévén nálunk se volt nagy hagyomány, de arra tisztán emlékszem, hogy egyszer kicsi korunkban bátyámmal a lakásban az eldugott ajándékokat kutattuk, anyukám kérésére, és találtam egy sárga Donald kacsás képregényt a WC-ben, ez nagyon megmaradt. Meg a kertben is volt pár tojás, szerintem csokiból. A locsolóktól szívből rettegtem, sonka viszont mindig volt. Anyum pedig így 30 éves korom elmúltával is mindig vesz nekem nyuszicsokit.


Juci, szerkesztő-újságíró

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Fri, 2017-04-07 08:41

Győr környékén az "ecetes hal", (fent van a recept) nagypénteken elmaradhatatlan volt.