Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így tisztítsd az olajsütődet, és növeld a használt olaj élettartamát

Te is a fritőzben sütöd a krumplit, a rántott húst? Tovább használhatod az olajat, és a sütődet is, ha így tisztítod!

Az olajsütő tisztítása legalább annyira nem szeretem házimunka, mint a tűzhely tisztítása, de néhány hasznos praktikával könnyebbé teheted az életedet.

Így tárold a használt olajat

Fontos, hogy sütés után néhány perccel még semmiképp se állj neki az olajsütő tisztításának. Hagyd, hogy kihűljön az olaj, majd egy apró lyukú szűrővel távolítsd el az olajból az ételmaradékokat. A szűrés azért is fontos, hogy a baktériumok ne tudjanak elszaporodni, és a következő sütés ízét se módosítsa az olajban maradt ételmaradék.

Vigyázz arra, hogy a leszűrt olajba ne cseppenjen víz, mert ronthatja az olaj minőségét. Öntsd a leszűrt olajat egy edénybe, melegítsd fel, dobj bele néhány szelet nyers krumplit és süsd meg őket: a krumpli magába szívja azon ételek ízét, amit előzőleg sütöttél az olajban, így a következő sütésnél biztos, hogy nem kell már azzal számolnod, hogy a használt olaj elrontja az étel ízét. Végül, ha kihűlt az olaj, öntsd jól záró tárolóedénybe, és tárold sötét, hűvös helyen az éléskamrában. Fontos, hogy ha már sötét színű az olaj, vagy ha habzik, füstöl ne használd!

Tisztítsd meg alaposan a fritőz minden elemét!

A szűrőt vedd ki, és áztasd meleg, mosószeres vízbe, majd ha már látod, hogy kezd fellazulni a ráégett ételmaradék, egy puha sörtéjű kefével dörzsöld át, öblítsd el ecetes, majd végül tiszta vízzel is.

A sütőt belülről töröld ki egy papírtörlővel, és a falára ragadt ételmaradékot távolítsd el, hogy a következő sütésnél ne szennyezze az olajat. Ez nemcsak a higiénia miatt fontos, hanem azért is, mert ha az előző sütésből odaragadt, égett ételmaradék kerül az olajba, az megváltoztathatja az ételek ízét.

Ezután töltsd meg forró, mosószeres vízzel a sütőt a maximális olajszint jelölésig, majd dörzsöld át. A fedélről és a fűtőelemekről se feledkezz meg! Fontos, hogy ha már tiszta a sütőd, alaposan öblítsd el, ha nem akarod, hogy mosogatószer ízű legyen az étel.

Használd az ecet és a szódabikarbóna erejét!

Ha makacsabb szennyeződéssel van dolgod, megégett a krumpli, vagy a rántott hús, akkor hívd segítségül az ecetet és a szódabikarbónát. Önts ecetes vizet a sütőbe, áztasd benne a szűrőt, majd szivaccsal dörzsöld át. A tisztítás során a szódabikarbóna is jó szolgálatot tehet: keverj el annyi szódabikarbónát vízzel, amennyivel pasztaszerű állagot kapsz, kend rá a szennyeződésre, és hagyd hatni egy órát, végül dörzsöld át a felületet.

Ha csak nagyon nehezen akarja megadni magát az odaégett ételmaradék, akkor az ecetet és a szódabikarbónát egyszerre is bevetheted, aminek biztos, egy szennyeződés sem áll ellent.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!