Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így tudod lefagyasztani a pitét, ha későbbre tartogatod

Ha úgy döntöttél, előre dolgoznál a desszerttel, hogy később csak meg kelljen sütni, van egy jó hírem: a házi pitét is le lehet fagyasztani!

Számtalanszor előfordult már velem, hogy sietve-kapkodva, munka után próbáltam összedobni egy gyors, de mégis szép pitét a vendégeknek, máskor pedig épp a borzasztó időhiány miatt döntöttem úgy, sajnos ma senkinek nem jut a finomságból. Az idővel versenyt futás túl sokszor csúcsosodik ki abban, hogy inkább nem szorgoskodom a konyhában.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha elkészülne az omlós és ínycsiklandó édes süti, majd a hűtőben landolna, és akkor vennénk elő, amikor kiderül, hogy átugranak a barátok? A jó hír, hogy erre minden esélyünk megvan! Ha azt hitted, nem fagyaszthatod le a pitét sütés előtt, akkor pont akkorát tévedtél, mint én. Tudom-tudom, a friss, még meleg változatnál nincsen jobb, de ez szorult gasztronómiai helyzetben „életmentő” lehet.

A Taste of Home ugyanis lerántotta a fátylat a titokról:

fagyasztható a pite, csak arra kell nagyon figyelnünk, hogy milyen töltelékű az édességünk!

Fagyasztóbarát piték

Gond egy szál sem, ha almás, cseresznyés, szilvás, barackos, sőt, bármilyen gyümölcsből készült pitét szeretnél eltenni későbbre, maximálisan működni fog a hűtőszekrény.

...ők azok, akik nem szeretik a fagyos hideget

A legtöbb puding, mousse és krém alapú pite tipikusan olyanok, amelyeket nem lehet fagyasztani, mert az alapanyagok olvadás során elkülönülnek egymástól, ez pedig az állagukat is tönkreteszi. Sebaj: ezeket az ízletes piteket azonnal el lehet fogyasztani, még melegen. Ha pedig mégsem habzsolnánk be mind, kb. 4 napig a sima hűtőben sem lesz semmi bajuk.

A lényeg: így fagyasszunk

Ha követjük ezeket az egyszerű lépéseket, hosszan élvezhetjük a szuper piténket.

1. Készítsük el a pitét, éppen úgy, mintha a sütőbe készülnénk vele, de ne süssük meg.

2. Ezt követően jön a legfontosabb: a megfelelő csomagolás. A még sületlen tortát tegyük a fagyasztóba 24 órára, vagy addig, amíg meg nem szilárdul, majd vegyük ki, és 2-3 rétegben tekerjük pl. fóliába, ügyelve arra, hogy teljesen le legyen fedve az oldala is. Így is elérjük a megfelelő hatást, de ha fagyasztózsákba is betesszük, az plusz segítség.

3. lépésként jöhet maga a fagyasztás! Az alaposan becsomagolt pitét tegyük a fagyasztószekrénybe, onnantól számítva pedig 2 hónapig bátran nyúlhatunk hozzá. Érdemes az egyes édességeket felcímkézni dátummal és leírással, így semmiképpen nem jár le.

Végül eljött az idő, hogy a korábban előkészített piténket ehetővé varázsoljuk:

1. lépés: sütőre felkészülni!

Vegyük ki a tortát a fagyasztóból, és óvatosan szedegessük le a jégkristályokat, már, ha akadnak, majd kenjünk le a szokásos módon egy tojással a száraz részeket és a tésztát. A pitét nem jó teljesen kiolvasztani, mert túlságosan vizes lehet a sütés utáni végeredményünk.

2. lépés: süssük!

Melegítsük elő a sütőt a receptben megadott hőmérsékletre. Süssük az utasítások szerint, legalább 40 perccel többet adva az eredetileg meghatározott időtartamhoz.

3. lépés: együnk!

Óvatosan vegyük ki a süteményt a sütőből, majd ellenőrizzük le, hogy a pite teljesen átsült-e. Végezzünk szúrópróbát, és ha nem marad semmi az eszközünkön, akkor rendben van, és miután kicsit hagytuk kihűlni, már szeletelhetjük is. 

Nos, ennyire egyszerű, és a jó hír az, hogy a módszer hasonló töltésű és tésztájú süteményekkel is kiválóan működik!

Ezeket olvastad már?


via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!