Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így ünnepelnek azok az emberek, akik nem ajándékoznak karácsonykor

Egyre több család életében válik szokássá, hogy az ünnepeket nem ajándékokkal teszik szebbé.

Egyre több ember hagy fel az ajándékozással karácsonykor, az ünnepek ugyanis sokak szerint csak a stresszről és a rengeteg vásárlásról szólnak, és egyre inkább a feledés homályába vész az, miért is gyűlik össze ilyenkor a család. 

Ahogy ez az év egyik legcsodálatosabb időszaka is, úgy a legtöbb szemét is ebben az időszakban keletkezik, hiszen gondoljunk csak bele: hány tekercs csomagolópapír, fólia és zacskó fogy el, mennyi húst fogyasztunk, és hány felesleges műanyag ajándékot veszünk meg, ami fél éven belül a szoba sarkában vagy szekrényünk legfelső polcán végzi kihasználatlanul.

Ezt elkerülve egyre több család választja a zöld utat. Vannak, akik egyáltalán nem ajándékoznak, vannak, akik csak élményeket vagy másodkézből szerzett tárgyakat, és vannak olyanok is, akik karácsony napján még hatalmas lakomát sem rendeznek. Mit csinálnak ők, és miért lenne érdemes (ha nem is minden) néhány szokást ellesni tőlük? 

Takarékoskodás és környezetkímélés egyszerűen 

Alexia Tibbs az angliai Frome városában él férjével és három éves, illetve nyolc hónapos kislányával, és tavaly megfogadták, hogy idén már nem ajándékoznak egymásnak, még a gyerekeknek sem, legalábbis nem akármit. 

A nő nagyobbik lánya az elmúlt években rengeteg olyan, főleg műanyagból készült játékot kapott, amelyek két napnál tovább már egyáltalán nem voltak izgalmasak a gyereknek, sőt voltak olyan ajándékok is, amelyeket a kislány ki sem bontott, annyira tetszett neki a csomagolás. 

,,A családunk évről évre egyre nagyobb, elegem lett a rengeteg felesleges pénzköltésből felesleges ajándékokra" - nyilatkozta Alexia az Independent magazinnak hozzátéve, hogy ő maga mindig átesett a ló túloldalára, pánikszerűen vásárolt és költött el rengeteg pénzt az ünnepek előtt. 
 
Ajándékozás helyett a család idén karácsonykor a Send a Cow nevű szervezet segítségével csirkéket adományoz egy afrikai falu közösségének. Karácsony napján a közös ebéd nem marad el, a gyerekek azonban játékok helyett mézeskalácsot és használt könyveket kapnak majd. 
 
,,Édesanyám sokat mesélt a régi karácsonyi emlékekről. Szegény családban nőtt fel, a karácsonyi ajándék nekik a mandarint, a narancsot és a mogyorót jelentette, mégis csodálatos emlékei vannak az ünnepi időszakról. Tudom, hogy a társadalom ma már teljesen máshogy tekint az ünnepekre, én mégis szeretném, ha a gyerekeim úgy gondolnának a karácsonyra, hogy az már önmagában is egy ajándék." 
 
Alexia úgy érzi, hatalmas terhet vett le saját válláról azzal, hogy berekesztette a karácsonyi ajándékozást, nem ő azonban az egyetlen, aki hasonló szokásokat vezetett be az elmúlt időszakban. 
 

Túra az ünnepekkor

A szintén Angliából származó 59 éves férfi, David March még azelőtt felhagyott az ajándékok vásárlásával, hogy a klímaváltozás és a túlzott műanyagszennyezés újságok címlapjainak százain jelent volna meg. 25 éve nem ünnepli szokványos módon a karácsonyt. 
 
,,7 testvérem van, és emlékszem, hogy gyerekkoromban a közös családi karácsonyok alkalmával a szoba negyede tele volt az ajándékokkal. Mikor 1977-ben elkezdtem dolgozni, csak arra, hogy ajándékot vettem az unokahúgaimnak és öcséimnek, már elment egy egész heti keresetem." 
 
Sok év telt el úgy, hogy David a családjával és barátaival töltötte az ünnepeket, ilyenkor viszont nem volt megállás, igazi átjáróházzá változott a lakás. 2003-ban David végül megelégelte ezt a fajta ünneplést, feleség és gyerekek híján így felhagyott eddigi szokásaival, és karácsony napján inkább túrázni ment az erdőbe kiskutyájával, Natty Dreaddel. 
 
,,2003 óta én és a kutyám minden karácsonykor megteszünk egy 20 kilométeres túrát két város között. Szendvicseket csomagolok és egy kis cukrot magamnak, a kutya pedig ilyenkor kap egy szárított malacfület. Eleinte senkivel sem találkoztam a túra során, az utóbbi években viszont egyre többen vannak, akik hasonlóan töltik az ünnepeket. Nem ajándékoznak, inkább egy közös túrázással ünneplik meg a napot."
 
David kutyája idén hunyt el, így a férfi ebben az évben karácsonykor a helyi kutyamenhelyen fog önkénteskedni, és megsétáltatja a karácsonykor is árván maradó kutyákat. 
 

Nem veszélytelen a karácsony 

Szakértők szerint a karácsonyi időszakban megnő a szívrohammal kórházba kerülők száma, ilyenkor ugyanis rengeteg elfoglaltság és stressz zuhan az emberek nyakába. A mindennapos munka mellé ilyenkor bejön még a plusz bevásárlás, díszítés, főzés és takarítás.
 
 
A családok (főleg az idősebbek) nehezen viselhetik már ezt a sok teendőt csak úgy, mint az 58 éves Jane Ruessmann, aki fordítóként dolgozik nem messze Milton Keynes-től, és aki pár éve teljes egészében megreformálta a családi karácsonyokat. 
 
Jane a karácsonyt édesanyjával és két 21, illetve 23 éves lányával ünnepli, az utóbbi években pedig csak olyan ajándékokat adtak egymásnak, amelyek vagy valamilyen élményt nyújtanak, vagy másoknak segítenek. Az 58 éves nő WWF-es elefántokat és orangutánokat támogató adománykuponokat, valamint olyan jegyeket ajándékozott a gyerekeinek, amellyel egy virtuális „sétát” tehetnek a tengerben. Karácsony napján mindenki kap egy-egy papírkalapot, a lányok pedig úgy tartják, nagyon jól elvannak bármilyen más karácsonyi ajándék nélkül is. 
 
,,Tudom, olyan vagyok, mint egy öreg hippi, de az utóbbi években a karácsonyokat igazi rémálomnak éltük meg, mindig azt a kényszert éreztük, hogy mindenkinek, akivel találkozunk ajándékot kell venni. Persze kedves szokás, de végül mindig az derül ki, hogy feleslegesen költöttünk egy csomó pénzt olyan dolgokra, amikre igazából senkinek nem is lett volna égető szüksége„ – mesélte a nő az Independentnek. ,,Nagyon foglalkoztat mostanában a klímaváltozás kérdése is, így úgy gondoltam, vissza kellene szorítani a költekezést, és egy kicsit egyszerűbben kellene élnünk.”
 
 
A felsorolt példák tökéletes útmutatók ahhoz, hogyan lehet kisebb ökológiai lábnyommal, segítőkészen, környezettudatosan és nem mellesleg költséghatékonyan ünnepelni a karácsonyt. Akár már kis változtatások is sokat jelenthetnek, első körben például fenyőfa helyett vehetünk alternatív karácsonyfát, csomagolhatjuk az ajándékokat sima újságpapírba, vagy adhatunk élmény alapú ajándékot szeretteinknek. Egy kis lépés is sokat segíthet abban, hogy visszaszorítsuk a pazarlást és a felesleges pénzköltést. 
 

Ez is érdekelhet:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!