Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így váltak a műanyag szatyrok az életünk részévé

Ott van a konyhafiókjainkban, a boltokban, az utcákon és a bálnák gyomrában - a műanyag szatyrok néhány évtized alatt váltak életünk részévé. Hogyan szabaduljunk meg tőlük?

A nejlonzacskóra sokáig praktikus, olcsó eszközként tekintettünk, mára azonban Földünk egyik fő veszélyforrásává vált. A világon másodpercenként 160 ezer műanyag szatyor kerül forgalomba. Egy műanyag szatyrot átlagosan 20 percig használunk, majd kidobva körülbelül 300-400 évig is szennyezi a környezetünket. Akkor mégis miért vásároljuk meg őket, és hogyan váltak mindennapjaink részévé?

Mindenki ezzel ment haza a boltból

A magyarországi boltokban kapható nejlonszatyrokat általában PE-LD-ből, azaz kis sűrűségű polietilénből gyártják. A ma ismert, nagy rugalmasságú, terhelhető műanyagból készült szatyrok mindössze néhány évtizede váltak népszerűvé. Az első ilyen zacskókat Svédországban szabadalmaztatták 1965-ben. Az 50-es években, és a 60-as évek elején az asszonyok még kosárral és horgolt, hálós bevásárlótáskákkal jártak a piacokra és Közértekbe, majd az első ABC-k megnyitása után néhány évvel a műanyag szatyrok megérkeztek Magyarországra.

1979-ben az európai szupermarketek 80 százalékában már egyszer használatos műanyag szatyrokat árusítottak. A 80-as évek elején az Egyesült Államokat is elérte az őrület a Mobil olajvállalatnak köszönhetően, ami nem véletlen, hiszen a műanyagokat 99%-ban kőolajszármazékokból állítják elő.

A műanyag szatyrok gyártása óriási üzlet volt. Olcsón elő lehetett állítani, olcsón hozzá lehetett jutni, mindenki jól járt. Vagy mégsem? Manapság sok idős embertől hallani, hogy régen nem gondolták volna, hogy a nejlonszatyrok használatával ekkora károkat okoznak majd a környezetnek.

Mit tehetsz TE?

Szerencsére, a világ számos országa azon van, hogy megszabaduljon a felesleges műanyagtól. Az Európai Unió 2021-től betiltotta az egyszer használatos műanyageszközök, műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használatát. Belgium, Franciaország vagy Új-Zéland az egyszer használatos műanyag zacskókat is kivonták a forgalomból, hamarosan pedig Németországban is betilthatják azokat. Magyarországon egyelőre még nincs napirenden a tiltás.

Ez is érdekelhet!

Nem garantáljuk, de így talán még a gyerekeid is életben maradhatnak a Földön – VIDEÓ!

A kormányok lépései azonban nem elengedőek, az embereknek, köztük neked is van szereped a műanyaghulladék visszaszorításában. Íme, néhány tipp:

  • ne vásárolj egyszer használatos műanyag szatyrot,
  • ha van otthon nejlonszatyrod, akkor ne dobd ki azt a műanyagmentesség jegyében, használd, ameddig tudod, esetleg próbáld meg újrahasznosítani,
  • ne vásárolj lebomlóként hirdetett bevásárlózacskót, mert lehet, hogy az sem bomlik le egyhamar,
  • használj vászontáskát, kosarat vagy horgolt bevásárlószatyrot, vagy más fenntartható anyagból készült táskát.

Ezeket olvastad már?

via TheGuardian, The Atlantic

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!