Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így változik a tojás ára az ünnep után - olcsóbb vagy drágább lesz az egyik kedvenc alapanyagunk?

Húsvétkor rengeteg tojást fogyasztottunk, ezért növekedett az ár. Mi várható az ünnepek után? Utánajártunk!

Csökkenhet a tojás ára. Húsvét előtt némileg emelkedett az ár, aminek a megnövekedett a kereslet volt az oka. Az ünnepek közeledtével körülbelül 30-35 százalékkal nő a fogyasztás, ilyenkor 270-280 millió tojást eszünk.

Az árak nagyon változóak voltak az ünnepi héten:

  • a piacokon egy darab M-es tojás ára 35 forint, az L-es tojásé 50 forint körül alakult,
  • míg a diszkontláncokban akár 28 forintért is hozzá lehetett jutni az M-es tojáshoz.

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke elmondta, hogy ha az elmúlt évek tendenciáit nézzük, akkor valószínűleg csökkenni fog a tojás ára. Ennek az az oka, hogy míg a megnövekedett húsvéti kereslet miatt több tojót állítanak be a termelők, több tojás kerül a piacra, addig ünnepek után visszaesik a kereslet, ami miatt kénytelenek csökkenteni az árat.

A tojásár esése jó hír a fogyasztóknak, a termelőknek azonban rossz. A tojás ára még mindig elmarad az uniós átlagtól. Ha az árak csökkenek, akkor a termelőknek is kevesebb haszna lesz, ami megnehezíti az újabb állomány, és a takarmány beszerzését.

Indul a rEGGelem ismeretterjesztő általános iskolai program

Országos, ismeretterjesztő iskolai programot indít a Tojásszövetség (teljes nevén Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége). A rEGGelem nevet viselő általános iskolai  program az egészséges reggelizés és a teljes értékű tojásos reggeli fontosságára hívja fel a figyelmet játékos, a felsősök számára is fogyasztható formában. A gyerekek reggelizési szokásainak javítását célul kitűző program idén tavasszal 15 iskolába és több mint 4000 felsős diákhoz jut el. A Tojásszövetség a felnőttek edukálását is fontosnak tartja, ezért HU, de tojás! néven Facebook oldalt is indított a tojás rajongóinak.

Receptajánló:

Mi történik a rEGGelem programban?

Az Itt és Most Improvizációs Társulat egy 50 perces előadás alatt a gyerekeket bevonva, velük beszélgetve, humoros formában meséli el, miért fontos a tápláló reggeli. A színészek a gyerekeket kérdezve, az ő példáikat, mondataikat idézve alakítják a vidám előadást, mely száraz prezentáció helyett a tinédzserek nyelvén és stílusában próbál ismereteket átadni arról, hogy szellemi és testi alapozó, ha egy iskolás teljes értékű reggelivel (megfelelő arányú fehérje, szénhidrát, zsiradék és folyadék) indul az iskolába. Az előadás egyszerűen elkészíthető és olcsó tojásos reggeli recepteket is ad a diákoknak, hogy a kakaós csiga és a csoki golyó helyett legyen alternatíva, melyet ők is elkészíthetnek otthon.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!