Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így vigyázz a kenyérre, hogy sokáig finom legyen

Hét végén sokan nekiveselkedünk, és házilag sütjük a kenyeret, de hét közben a boltba megyünk utánpótlásért. Nézzétek, hogyan érdemes tárolni, hogy ne menjen kárba!

Az egyik gyerek vajaskiflit kér tízóraira, a másiknak rozskenyeret pakolok, a harmadik pedig a sajtos stanglit kedveli. Közben venni kell még egy olívás masnit és valamilyen más kenyeret a melegszendvicsezéshez. Hát, csoda, ha ebben a kavarásban többször megmarad egy darabka? Most megosztok veletek pár tippet, hogyan tároljátok a kenyeret, hogy sokáig elálljon és finom maradjon.

Házi kenyerek a Nosalty oldaláról

Tárolás általánosan

Mindenki másképpen tárolja a kenyeret otthon: a leggyakrabban kenyeres kosárban, felnyithatós fedelű tárolódobozban vagy zsákban tartjuk.

  • A lényeg, hogy ne dunsztolódjon, legyen egy kis levegője, tehát ne hagyjuk nylonzacskóban, vagy nyissuk résnyire a zacskó száját.
  • Ez még fontosabb, ha melegen vásároltuk, akkor ugyanis lecsapódik a pára a bezárt zacskóban, és ez a nedves környezet táptalajt ad a penésznek.
  • Egy népi praktika, hogy tegyünk kockacukrot a tárolóba, akkor kevésbé penészedik a kenyér. A cukrot pedig cserélgessük időről-időre.
  • Az én nagyim konyharuhába csavarta a kenyeret, mondván úgy tovább eláll.
  • Mások még alufóliát is tesznek a vágott felületre, hogy kevésbé száradjon ki.
  • Szerintem a konyharuhától nem lesz jó íze a kenyérnek, alufóliát pedig a fent írtak miatt nem használok - tartok attól, hogy befülled alatta a kenyér.
  • Próbálok inkább csak annyi kenyeret venni, ami el is fogy.

Morzsa és levesbetét

Ha mégis megmarad a kenyér, a következő lehetőségeid vannak:

  • Kockázd fel, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd meg levesbetétnek.
  • Az így sütött kenyeret le is darálhatod zsemlemorzsának.
  • Ha sütés közben meglocsolod olívaolajjal és megszórod sóval, borssal és zöldfűszerekkel, akkor még finomabb lesz a levesbetéted.
  • Kicsit szikkadt kenyérből a legfinomabb a bundás kenyér és a kenyérpuding
  • vagy a tepsiben sütött, bőven sajtos melegszendvics!

Ezeket készítsd a maradék kenyérből

Kenyér felfrissítése

  • Amikor csak pár szelet marad, süsd át őket a pirítóban, és hűlés után tedd a hűtőbe éjszakára. Reggel újrasütve ismét ropogós finom lesz.
  • Ha egy nagyobb összejövetel után megmarad egy egész vekni, akkor csavard nedves konyharuhába, majd tedd forró sütőbe és piríts rá, ettől újból életre kel.

Mélyhűtés

  • Van az a pont, például ha elutazol a hétvégére, hogy nem szívesen hagyod a kosárban a kenyeret. Jól is teszed, helyette hagyd nagyobb darabban, vagy szeleteld fel, fektesd egy sütő- vagy zsírpapírral bélelt tepsire vagy rácsra a szeleteket, és menjenek a mélyhűtőbe. Pár óra múlva tedd át a csontkemény szeleteket egy jól zárható hűtőtasakba, amiből a lehető legtöbb levegőt nyomd ki.
  • Legközelebbi használatnál dobd a pirítóba a szeleteket szimpla vagy dupla időre. Meglátod, a kenyered vagy a pirítósod szinte ugyanolyan klassz lesz, mint a frissen sütött!

Ha te is ismersz jól bevált kenyértárolási tippeket, oszd meg velünk, vagy keress még több praktikát másoktól a Nosalty Mit hogyan? oldalán!

...ezek is érdekelhetnek még!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!