Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Imádjuk a tiramisut és a mézes-krémest húsvétkor - idei ünnepi kérdőívünkből minden kiderül

Nem először készítünk húsvéti kérdőívet, de a mostani volt a legátfogóbb. Nézd meg, hogy mi jellemzi a magyar háztartásokat, mi és hogyan kerül a húsvéti asztalra.

Először is, köszönjük nektek, hogy vettétek a fáradságot, és kitöltöttétek Húsvéti Kérdőívünket. A több mint 1200 fő válaszai alapján készült kutatásból többek között az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra, és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.  

Ezeket készítsd el a maradék sonkából

Mennyit és hogyan készülünk az ünnepekre?

„Tudjuk, hogy a legnagyobb ünnepeknek, mint a karácsony és a húsvét milyen fontos része a közös étkezés, és régóta figyeljük az oldalunkon, hogyan egészítik ki fokozatosan a hagyományos ételeket az újdonságok. Amellett, hogy megnéztük, mi kerül az asztalra, most arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mennyit készülünk az ünnepre, közös feladatként tekintünk-e rá, és mekkora vendégséget tartunk” – mesélt Zalai Ágnes, a Nosalty vezérigazgatója a friss húsvéti kutatás mögötti szándékról.

Az eredményekből kiderül, hogy hosszan készülünk a húsvétra:

  • a válaszadók közel harmada (29,48%) már több mint 1 héttel előtte belefog az ünnepi feladatokba 
  • és közel ugyanennyien vannak, akik 1 hetet (28,76%)
  • vagy 3-4 napot (31,42%) szánnak rá előtte.

Csupán 10 % azoknak az aránya, akik csak előző nap kezdenek vásárlásba, főzésbe, lakásdíszítésbe.

Nemcsak jóval az ünnepek előtt kezdjük a készülődést, de sok órát is töltünk a konyhában:

a válaszadó Nosalty olvasók közel fele (40,63%) 3-5 órát süt, főz, de sokan vannak, akik akár több mint egy egész munkanapot is a konyhában állnak (25,53%), hogy elkészüljenek az ételek.

Kimagasló állóképességről tesznek tanúbizonyságot a 60 évesnél idősebb budapesti válaszadók, vagyis vélhetően a nagymamák, akik 10 óránál is többet állnak a konyhában ilyenkor. Vannak bravúros gyorsasággal sürgő-forgók is (21,57%), ők 1-3 óra alatt megoldják, hogy minden kész legyen.

Dobd bele a maradék tojásokat

Kapunk segítséget, de nem eleget

Jó hír, hogy a sok készülődésben nem maradnak teljesen magukra az olvasók, mert csak 5,41 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem kap segítséget.

  • A válaszadók közel fele (49,83 %) mindig számíthat másra is
  •  36,67 % kap csak néha segítséget
  • de így is 8,08 % érzi úgy, hogy ez nem elég.

Egyértelműen a bevásárlás az a terület, ahol megoszlanak a teendők (46,37 %) és még a főzés feladatain is tud osztozni a válaszolók majd harmada (26,09 %), de a lakásdíszítés és sütés már magányos feladat.

Érdekesség, hogy minél idősebb valaki, annál több segítséget kap a vásárlásban, de a főzésben már pont fordított az arány, az idősebbek egyedül főznek. A felmérésből nem derül ki, hogy ez azért van, mert szívesebben főznek a megszokott saját koreográfiájuk szerint egyedül, vagy szükségük lenne segítségre, csak nem kérnek vagy nem kapnak.

  • A húsvét főleg családi (75,93%), esetleg baráti körben telik,
  • szinte senki sem utazik ilyenkor a válaszadók közül,
  • a kitöltők közel fele (40 %) fogad 2-5 vendéget,
  • és ennél valamivel kevesebben (34,81 %) pedig 5-10 főt.

A legnagyobb vendéglátók vélhetően a nagymamák, mert abban az 1 %-ban, akik úgy nyilatkoztak, hogy 20 fős vendégséget is tartanak, a 60 feletti budapesti, túlnyomó többségében nők képviseltetik magukat a legerősebben, 20 %-kal.

Még több recept maradék sonkához

Mit készítünk?

  • Első helyen a mézes krémes (33,04 %) és a tiramisu (29,32%) verseng egymással,
  • míg Budapesten mindkettő egyformán népszerű (29,64%),
  • vidéken a mézes krémes felé billen a mérleg (34,16 % vs 29,22 %),
  • a répatorta a 2. helyezett,
  • amit a keksztekercs és a muffin követ a megkérdezettek népszerűségi listáján.

Egy biztos, húsvétkor elenyésző azoknak a száma (2%), akik nem otthon sütnek. Ahogy készen vett tojásételekről sem lehet szó húsvétkor, alig van (1,7 %), aki nem otthon készíti frissen.

  • Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács sem (79,89%),
  • ezt is főleg otthon sütjük (58,89%),
  • csak 3,72% nyilatkozott úgy, hogy nem eszik sonkát húsvétkor.
  • A házilag főzött füstölt sonka a legnépszerűbb (69,14%),
  • és csak (27,14%) veszi boltban.

Milyen recepteket kerestünk?

A tavalyi és az idei húsvét legnépszerűbb receptje is a húsvéti sárgatúró volt, melyet éves átlagban huszonötezren töltöttek le a Nosalty oldaláról.

Top 10 recept (2017)

  1. Húsvéti sárgatúró
  2. Húsvéti pástétom
  3. Kaszinótojás
  4. Foszlós kalács húsvéti sonkához
  5. Fóliában sült töltött fasírttekercs
  6. Sonkás alagút
  7. Legegyszerűbb sajtos rúd
  8. Fanta szelet Detty konyhájából
  9. Mézes krémes
  10. Főtt sonka

Forrás:

1 dkt.hu, 2017. február

2 A kérdőíves kutatásban résztvevő 1238 válaszadó 75 %-a vidéki, 93,21 %-a nő, főként 19-29 (33,93 %) és 30-39 év (23,09%) közöttiek.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!