Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Immunerősítés – van értelme?

Ősszel sokakat foglalkoztat, hogyan készíthetik fel immunrendszerüket a télre, létezik-e immunerősítés, és mire érdemes pénzt áldozni egyáltalán?

Gyenge immunrendszerről rendszerint azok szoktak beszélni, akik árulnak valamit az erősítésére. De létezik-e önmagában gyenge immunrendszer?

Előfordulnak immunbetegségek, amikor hiányzik vagy beteg valamelyik sejt vagy fehérje, amely szükséges a megfelelő védekezőképességhez. Ilyenkor kivizsgálás után az embernek  papírja lesz arról, hogy speciális immunhiányban szenved. Bizonyos betegségek vagy éppen szteroid gyógyszerek szedése miatt is károsodhat az immunrendszer, de ilyenkor megint egy alapbetegség következményeiről van szó.

Teljesen egészséges emberben rendszerint az immunrendszer is egészséges. Sokkal jobb lenne az a megközelítés, hogy az immunrendszert ne engedjük meggyengülni. Amikor az ember „gyenge”, mert erőn felüli terhelésnek van kitéve, vagy mert nem megfelelő az életmódja, az immunrendszere is lehet „gyenge”. De nem önmagában. Mielőtt bármiféle méregdrága csodapirulára beruházunk, gondoljuk át a következőket:

  • Eszünk-e elegendő zöldséget, gyümölcsöt?
  • Mozgunk-e eleget?
  • Pihenünk-e eleget?
  • Nem vagyunk-e túlságosan sok stressznek kitéve?
  • Járunk-e a szabadba?

Ezek olyan tényezők, amelyek bizonyítottan szükségesek a megfelelő védekezőképességhez. Természetesen nem hiba multivitamin-készítményt venni, de érdemes inkább arra törekedni, hogy a fenti kérdések mindegyikére „Igen!”-nel tudjunk válaszolni!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ellák
Tésztásfül / Ellák Tue, 2016-10-25 08:24

Egy töltött káposzta, felerősít ! :) Számít mit eszel , a hűvös időkben . Megvagyok győződve, hogy a táplálékok megválogatása is fontos! Sok gyümölcs , savanyú káposzta , zöldségek. FÉL SIKER ! :)
Üdv. Tésztásfül , Ellák

witch
witch / witch Mon, 2014-09-22 15:44

Kedves Doktorno (bocsanat, nincs ekezetem)!
A tv-ben mindig arrol papolnak, hogy a belrendszerunkben van a betegseg megelozo jo bakteriumok jelentos szazaleka es ezert fogyasszunk joghurtokat, ha erositeni akarjuk az immunrendszerunket. Ez igaz?
udv:witch