Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Influenzaszezon: mit kell tudni a védőoltásról?

Itt az influenzaszezon és vele együtt az örök kérdés: oltatni vagy nem oltatni? Olvassátok el a szakorvos véleményét!

Hazánkban az influenzaszezon novembertől márciusig tart, ezekben a hónapokban okoz járványos megbetegedést. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy szükséges-e oltással védekeznünk ellene. Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekgyógyásza segít a védőoltással kapcsolatos információk megismerésében.

Habár a tünetek hasonlóak, az influenza nem egyenlő a közönséges náthával. Sokkal magasabb a szövődmények kockázata és a megfelelő kezelés hiányában kórházi ellátást igényel. A megelőzés egyik leghatékonyabb módja az influenza elleni védőoltás. A beadásával kapcsolatban azonban több kérdés is felmerül, a leggyakoribbak megválaszolásával most segítünk eligazodni a témában.

Mikortól adható az influenza elleni oltás?

Az oltás 6 hónapos kortól adható. Az ennél fiatalabb kisbabák védelmében igyekezzünk megóvni őket a külső kockázati tényezőktől, és biztosítsuk, hogy a családtagok megkapják a védőoltást. Így nagymértékben csökkenthető a fertőzésveszély.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

  • csecsemők és kisgyermekek
  • várandós anyukák
  • 50 éven felüliek
  • túlsúlyos emberek
  • krónikus betegségekben szenvedők: pl. asztma, cukorbeteg, vese károsodottak, szív rendellenességgel küzdők

Van mellékhatása a védőoltásnak?

Az influenza elleni védőoltás széruma nem tartalmazza az élő vírust, ezért nem idézi elő a betegséget. A leggyakoribb mellékhatás a bőr kipirosodása, esetleg láz és rossz közérzet, de mindez nem tart tovább 2-3 napnál.

Van, akinek nem ajánlott beadatni?

Van néhány olyan eset, amikor az oltás beadását nem javasoljuk. Ilyen, ha valakinek súlyos allergiás reakciója volt korábbi influenzaoltás után, vagy ha szenvedett már Guillain-Barré-szindrómában, akkor mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal a beadás előtt. Lázas betegeknél szintén nem szabad beadni az oltást.

Többen hivatkoznak arra, hogy a tojásallergiásoknak nem szabad beadni az influenzaoltást, de valójában ugyanakkora az allergiás rizikó, mint más allergia esetében. Az enyhe orrfolyás, a hasmenés, a köhögés nem ellenjavallat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!