Portugália fogásai a számunkra megszokottal ellentétben teljesen új ízélménnyel kecsegtetnek, de érdemes minél előbb bevetni magunkat a tesztelésbe. Íme 7 mennyei étel a portugál konyha remekei közül:
A Portugáliában népszerű Sopa de Pedra (ami lefordítva kőlevest jelent), pont olyan, mint a mesében: minden van benne, a káposztától és krumplitól kezdve a babon át a malachúsig és kolbászig. Tartalmas leves, főfogásnak is kiváló.
Az Acorda de Gambas szintén egy klasszikus portugál fogás, amit olcsósága és egyszerűsége miatt kedvelnek. A magyar ízlésnek eléggé furcsának tűnhet, de egyszer megéri kipróbálni. Ez egyfajta sűrű kenyérleves, amibe garnélát és friss koriandert kevernek, illetve egy tojást ütnek rá.
A legtöbb étterem étlapján megtalálható az apró szeletekre vágott, tojással, petrezselyemmel és hagymával kisütött tőkehalat, ami mellé salátát vagy sült krumplit adnak.
A feijoada egy nagyon tartalmas, fűszeres és kiadós babos egytálétel. Sokféle fajtája van, de alapja mindig a bab és a hús.
A portugálok extradurva szendvicse: két szelet kenyér közé tesznek egy steaket, egy darabokba vágott sült kolbászt, némi sonkát. Az egészet sajtba úsztatják, megsütik sütőben, rátesznek egy tükörtojást, majd leöntik egy gravy-szerű mártással.
A hagymás-burgonyás polip igazi nagy kedvenc a portugálok körében, amit úgy neveznek, „polvo a lagareiro”, azaz polip olajkészítő módra.
Fekete sertésből készült étel. Ezeket a speciális, zsíros húsokat általában salátával tálalják. A legtöbb porco preto gazdaság Portugália déli részén, Alentejo-ban található.
Címlapkép: iStock
Hozzászólások
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!