Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt egy igazán rossz hír a kocadohányosoknak

A mérsékelt dohányzás sem ment meg a cigi káros hatásaitól, egy friss kutatás szerint legalább annyira károsodik a tüdőd, mintha sokat szívnál.

A józan paraszti ész azt diktálná, hogy azok, akik napi 30 db cigarettát elszívnak, jobban tönkreteszik a tüdejüket, mint azok, akik napi öt, vagy annál kevesebb szálnál megállnak. Egy friss kutatás azonban most rácáfol erre: mindkét esetben ugyanolyan komoly a tüdőkárosodás, nincs különbség.

A Columbia Egyetem kutatói 25 ezer ember tüdőkapacitását vizsgálták, akik között voltak nem dohányzók, exdohányosok, és különböző mértékben cigarettázók is. Kiderült, hogy a nagyon durván dohányzók (napi átlagosan 30 szál) és az úgynevezett szociális vagy kocadohányzók között (napi 5 vagy annál kevesebb szál) nincs nagy különbség: ugyanolyan mértékben csökkent a tüdőkapacitás mindkét csoport tagjainál.

Az egyetlen dolog, ami a két csoportot ilyen téren megkülönböztette, az az időintervallum volt: a könnyű dohányosoknak egy évre volt szükségük ahhoz, hogy elérjék a tüdő olyan szintű károsodását, mint amilyet a durván dohányosoknak 9 hónap alatt sikerült.

A The Lancet nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kutatók szerint informálni kéne a kocadohányosokat is arról, hogy a kevesebb dohányzás is van olyan káros, mintha láncdohányosok lennének. Ezek az emberek ugyanis általában könnyebben szoknak le, mint azok, akik naponta akár egy doboz cigit is elszívnak, és ha tudatában lennének annak, hogy milyen hatása van a dohányzásnak az ő testükre is, talán hamarabb meghoznák a döntést, hogy többet nem gyújtanak rá.

Amikor egy égő cigarettába beleszív, nagyjából 4000 különböző vegyület kerül a dohányzó ember szervezetébe. Közülük legalább 69-ről derült már ki, hogy rákkeltő hatásúak. A vegyületek a tüdőben található sejteket pusztítják, amelyek először begyulladnak és megdagadnak, a szervezet pedig megpróbálja ezt a gyulladást lelohasztani, sokszor úgy, hogy az egészséges tüdőszövetet is lebontja.

Fontos tehát minden dohányzó embernek tudnia: nem érdemes a lelkiismeretünket azzal nyugtatni, hogy csak napi pár szálat szívunk, az egészségünket ugyanúgy tönkretesszük ak evés cigarettával is.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!