Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a Műanyagmentes Július: 10 tipp, hogy lépésről lépésre letedd végre a műanyagot

Ebben az évben is eljött a július, és a milliók által követett műanyagmentes hónap. Kis lépésekkel segítünk, hogy ne legyen annyira drasztikus a váltás!

Mára mindennapossá kezd válni a felhívás: „Használj kevesebb műanyagot!”, „Vigyázz a Földre!”, „Vásárolj tudatosan!” A környezetvédelem sokkal kézzelfoghatóbban jelen van az életünkben, mint valaha, és ez így van jól.

De vajon te is teszel érte?

Újra itt a július, és ezzel együtt a Műanyagmentes Július! Tudtad, hogy évente csaknem 300 MILLIÓ tonna olyan műanyagot termelünk, melynek lebomlási ideje akár több száz évig is eltarthat? Ha te is tenni akarsz a környezetedért, csatlakozz 31 napos kihívásunkhoz! Egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. Ha nem is tudod minden eddigi szokásodat egy varázsütésre megváltoztatni, napi feladataink és tippjeink segítségével néhány hét leforgása alatt akár örökre kiiktathatod az életedből a műanyagot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NOSALTY (@nosalty) által megosztott bejegyzés,

Mi is a Műanyagmentes Július?

A Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig az egész világon elterjedt fenntarthatósági megmozdulás. Résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeire, és irányt mutassanak arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszer használatos műanyagtermékek alternatíváit, vagy ami még jobb, hogyan hagyhatjuk el őket teljesen. 

A Nosalty-műanyagkihívás lényege:

Úgy döntöttünk, idén mi is rendezünk egy challenge-et nektek és magunknak, mindenkiért, és naponta meglepünk benneteket az Instagram-sztorinkban egy-egy napi feladattal, amit megosztva, barátaitok kihívásával népszerűsíthetitek ezt a nemes célú kampányt – mert műanyagmentesnek lenni már tök menő!

10 tipp a mindennapokhoz, hogy elindulj az úton:

 1. Az alap: eldobható helyett újrahasznosíthatót vegyél, mindenből - azon túl, hogy kevesebb szemetet termelsz így, még rengeteg pénzt is megspórolhatsz hosszú távon
 2. utasítsd vissza, ami nem kell: kávékevergető, műanyag fedelű pohár, PET-palack, szívószál, zacskó
 3. üveg/műanyag/fém kulacs a PET-palack helyett, saját elviteles kávésbögre a kávédnak, teádnak
 4. vászontáska a nejlon helyett – ha mindig nálad van, nem érhet meglepetés a boltban sem, mikor elpakolnád a vásárfiát
 5. saját vászonszütyők az egyszer használatos, legtöbb szemetet termelő, vékony, átlátszó nejlonok helyett (pékárunak, zöldségnek, gyümölcsnek)
 6. tisztálkodó-, vegy- és kozmetikai szerek cseréje: vattapamacs helyett mosható korong, tampon/betét helyett kehely vagy menstruációs bugyi, műanyag borotva helyett cserélhető pengéjű, fogkrém helyett fogtabletta, bambusz fogkefe, lebomló, természetes alapú tisztítószerek (ecet, citrom, szódabikarbóna) stb...
 7. a boltban válaszd a csomagolásmentest (friss alapanyagokból is, de csomagoltból is (így pl. a papír csomagolást a plasztik helyett)
 8. ha házhoz rendelsz, voksolj a környezettudatos cégekre
 9. gyűjtsd a szemeted szelektíven - ebben itt segítünk
 10. komposztálj - ebben pedig itt nyújtunk támaszkodót

   

Tipp kezdőknek:
 

elég, ha első lépésként csak az egyszer használatos műanyagokra mondunk nemet, de még jobb, ha a TOP 4-est mellőzzük: vagyis legalább egy hónapra kizárjuk az életünkből a műanyagból készült zacskókat, flakonokat, szívószálakat és a kávés poharakat. Tegyük inkább le a voksunkat a papír- és hullámkartonból készült csomagolások mellett!

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!