Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a nyári szünet vége - így készítsd fel a gyermeked stresszmentesen az iskolára!

Elérkeztünk az idei nyári szünet utolsó hetéhez - hogyan töltsük el ezeket a napokat, hogy minél simább legyen gyermekünknek az átmenet?

Itt a nyári szünet utolsó hete, elég elkeserítő ez, tudom. Persze van, aki már várja az iskolakezdést, mert a gyerekek újra intézményben lesznek, mi szülőként pedig hátradőlhetünk. Na persze, csak az első sírásig, fekete pontig, kiközösítésig.

A közösségi média tele azokkal a fotókkal, amin anyukák ugrálnak örömükben, hogy vége a vakációnak, megy  a gyerek a suliba. Azért ez elég sok mindent sugall. Többek között azt, hogy nekünk jó, neki nem annyira, de sebaj, túléli. És persze túl is éli, csak nem mindegy, hogyan. Hát erre kellene felkészíteni őket és magunkat is, hogy gördülékenyebben induljon a tanév. Ehhez adok most ötleteket.

Ne most akarjunk mindent bepótolni!

Nem maradtunk le semmiről, ne akarjunk beszuszakolni még hatszáz programot erre a maradék néhány napra. Nincs értelme lóhalálában még sok-sok programot szervezni és kifáradva hazaesni, csak azért, mert mindjárt vége a nyárnak. A közös idő nem szalad el. És a nyár sem lesz több attól, hogy még egyszer lementünk a Balatonra.

Hívjunk át barátokat!

Ha a gyerekünk nyitott rá, hívjuk át a barátait, akár ittalvós bulira is. De semmiképpen ne erőltessük, ha neki ehhez nincs kedve. Szorgalmazzuk, hogy ő is menjen át valakihez. Így lehetőségük van feleleveníteni a kapcsolatokat és bemelegedni a sulira.

Töltsünk kettesben időt a gyerekünkkel!

Persze ez nem csak a nyáron, de ilyenkor különösen fontos lehet, hogy kettesben töltsünk időt a gyerekünkkel. Sok család közösen programozik, mondván, így is alig töltenek együtt időt. Szerintem pedig időnként fontos, hogy az anya és az apa csak az egyik, vagy a másik, harmadik gyerekével legyen. Más minőségben látják egymást, igazi feltöltődés tud lenni mindkettőjüknek. Aztán ha átlépik a küszöböt, persze minden kezdődik elölről.

Lassítsunk!

Semmi baj nem történik, ha nem tudtuk beszerezni az utolsó vonalzót és ragasztót a nyáron, csak szeptemberben, ha valami kimaradt, mert elkerülte a figyelmünket, vagy ha a gyerek mégsem ilyet akar, hanem olyat. Sem mi, sem ők nem maradnak le semmiről. A szorongást, izgalmat azonban megérzik és ha mi szorongunk, ők is fognak. Bízzunk a pedagógusokban, hiszen ők is értik, mit jelent visszatérni.

Tervezzünk együtt!

Ha vásárolunk a sulira, kötjük a füzeteket, könyveket, vonjuk be a gyereket is – ha nyitott rá. Ha nem, akkor hívjuk oda és beszélgessünk, miközben mi csomagolunk. Legyen ez egy közös élmény, ne csak mi akarjunk hangolódni, engedjük meg neki is a hangolódást, az ő saját ritmusában.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

címlapkép

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!