Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a válasz arra, hogyan tüntesd el a legmakacsabb foltokat ruháidról vegyszerek nélkül

A kávé, bor és paradicsomos olajfoltok a legnagyobb ellenségek ruháink számára, azonban egy friss és makacs szennyeződés esetén sem kell megijednünk, megoldás mindenre van!

Hányszor esett meg már veled, hogy a reggeli kávét kezedben tartva véletlenül sikerült leöntened magad, vagy evés közben hiába ügyeltél rá nagyon, pár apró vöröses csepp mégis ráfröccsent a kedvenc fehér pólódra? 

A makacs foltokkal első ránézésre nehéz szembeszállni (és fogadok, hogy mindenkinek volt már rossz tapasztalata), a megoldás azonban a legtöbb esetben sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk!

Íme a válasz, hogyan és mivel tisztítsd ki a legcsúnyább foltokat, típusuk és méretük szerint!

Vörösbor

Vörösbor fröccsent a fehér ruhádra? Ha a baleset egy családi összejövetelen történik, szerezz gyorsan sót, és a még friss, nedves anyagra szórj belőle egy maréknyit! Kevés hatóidő után a só elkezdi magába szívni a nedvességet, ezzel egyetemben a vörös folt is fakulni kezd majd. 

Mi segíthet még? 

Forralj fel egy kevés tejet, és öntsd rá a foltra, majd hagyd egy kicsit állni rajta a meleg folyadékot. A tej szintén hamar fellazítja a foltot, ezek után már csak egy gyors mosásra lesz szükséged, és jó eséllyel nem kerül majd kukába a szeretett felső. 

Paradicsomos foltok

Ketchupot vagy tésztaszószt eltüntetni sem lesz nagy kihívás, ha van otthon egy kis eceted. Önts 2-3 evőkanálnyi ecetet a foltra és hagyd felszívódni, majd mehet a ruha a mosásba. Ha használsz otthon szárítógépet, csak akkor dobd be oda is a textíliát, ha már tényleg kiment belőle a folt. 

Kávé és tea

Kedves Hölgyek és Urak, a reggeli kávéfoltot mi sem oldja fel jobban, mint a SÖR! Finoman, nem túl durva szivaccsal dörzsöljük bele a sört a foltos anyagba, hagyjuk megszáradni, majd még legalább kétszer ismételjük meg a folyamatot! A szennyeződésnek többé nyoma sem lesz!

Penész

Sokan nem is gondolnak bele, de az eldobozolt, helytelenül félretett ruhák nedves közegben sokszor bepenészesedhetnek. Szerencsére a penésztől sem annyira nehéz megszabadulni: keverj össze egyenlő arányban vizet és ecetet, adj hozzá némi sót és hagyd ázni a foltot. Ha a folyadék nem tünteti el elsőre a foltot, használj még egy kevés ecetet sóval elkeverve. 

VIGYÁZAT! Az ecettel és a sóval csak óvatosan bánj, igyekezz nem belélegezni a két anyag elegyét!

Izzadságfoltok

A Ruhákon meglátszódó izzadságfoltokat többféle képpen is el lehet tüntetni. A gyógyszertárakban is kapható meleg vizes bóraxoldatba áztatva óvatosan sikáld ki a ruhán megtelepedő izzadságfoltot. 

Használhatsz nagyszemű sót és ecetet is, ebben az esetben viszont mindenképpen szárítsd meg a ruhát, mielőtt mosógépbe teszed. 

Jó megoldás lehet még a mosószóda, ezt azonban csak fehér ruhákon szabad alkalmazni, illetve a szódabikarbóna és citromlé elegye, valamint a szétmorzsolt, vízben elkevert aszpirin is sokat segíthet a izzadságfoltok eltüntetésében. 

Fűfoltok

Szabadtéri játékok, futás vagy foci, a lényeg, hogy a jó idő beköszöntével újra megnövekedik a fűfoltos ruhadarabok száma. Erre az esetre legyen otthon ecet és vaj, amelyeket a következőképpen tudsz hasznosítani: Sima ecetbe áztasd be harminc percig a fűfoltos ruhadarabot, majd mosd ki a ruhát. Ha nem 100%-os az eredmény, keverj kis ecethez szódabikarbónát, és egy használaton kívüli fogkefével sikáld ki a maradék foltot. 

Bár meglepő, a vaj 10 percig fűfolton hagyva nagyon jó folttisztító hatással bír. Egy kicsit dörzsöld szét az anyagon, mielőtt állni hagynád, a mosás végére pedig biztosan egy tiszta ruhát veszel majd kezedbe!

Ha nem fér be a mosógépbe...

Szőnyegen, kanapén és a mosógépbe nehezen préselhető ágyneműn még bosszantóbb lehet egy folt, mintha csak a ruhánkra cseppenne. A bútorra vagy nehezen tisztítható textíliára önts ásványvizet és hagyd egy kicsit pezsegni a folton. A szőnyegre kerülő foltokra tökéletes tisztító a borotvahab is, amely az anyagba ágyazódva feloldja a szennyeződéseket. Keféket és szivacsokat elő, egy kis vizes sikálással megszabadulsz a foltoktól. 

EZ IS ÉRDEKELHET

via: femina, thespruce.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!