Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a válasz arra, mennyit költ, és mit eszik egy magyar karácsonykor

Karácsonyra készülvén az ünnepi menüre is hajlamosabbak vagyunk egy kisebb vagyont elkölteni. Utánajártunk, mennyit költ, és mire egy budapesti lakos az ünnepekkor.
Halászlé, sült hal, töltött káposzta, húsleves, bejgli. Ez csak néhány fogás a sok száz közül, amelyet karácsonykor készítünk a családi vacsorára. Bár az ünnepi terülj, terülj asztalkám előkészítése csak a család néhány tagjának feladata, a decemberi költségvetésben az ünnepi főétkezés is komoly nyomot hagy. Ezekben a napokban több főre több fogást készítünk, olyan ételeket és finomságokat vásárolunk, amit az év többi napján szinte soha, ráadásul az alapanyagok terén is válogatósabbak vagyunk. 
 
A karácsonyi készülődés kellős közepén arra voltunk kíváncsiak, mennyit költ egy budapesti lakos az ételekre december 24-én. Közvélemény-kutatásunkat egy budai bevásárlóközpont és egy piac közötti sétálóutcán tartottuk, a megsaccolt összeg mellett pedig még egy csomó mindenre kíváncsiak voltunk, például arra,hogy
 
  • egyáltalán milyen fogásokból tevődik össze a menü
  • piacon vagy szupermarketben vásárolnak inkább az emberek
  • a jobb minőség érdekében mennyire hajlamosak drágább alapanyagokat vásárolni, illetve hogy vásárolnak-e egyáltalán kézműves termékeket. 

Lássuk, kinek mekkorára nyílik a pénztárcája az ünnepek közeledtével. 

 
Mindennel számot vetve tehát úgy tűnik, az ünnepi menü alsó határa kb. 15 ezer forint, míg a nagyobb családoknál akár az 50.000 Ft-ot is elérheti ez az egyszeri kiadás. Ahogy a videóból is kiderül, ismét egyre népszerűbb kistermelőktől háztáji, valamint kézműves termékeket vásárolni még akkor is, ha ezek az árucikkek valamivel drágábbak a bolti árakkal szemben. 
 
A KSH 2016-os adatai szerint egy magyar háztartás átlagosan 9000 Ft-ot költött a karácsonyi időszakban ( erről a számról egyelőre nincs frissebb adat). 
Mindeközben egyre kevésbé jellemző a magyarokra a karácsonyi túlköltekezés. Míg a  tavalyi évben 40%-a költött többet annál, mint megengedhette volna, addig idén már csak 30% állította magáról, hogy gyorsabban folyik ki a kezei közül a pénz, mint kellene.
 
 
 

Akármennyi is az a bizonyos összeg, tekintsünk mindannyian úgy a karácsonyi vacsorára, mintha az is egy nagy, közös ajándék lenne!

 

Szavazz!

Te mennyit költesz idén a karácsonyi menüre?

 

EZ IS ÉRDEKELHET

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!