Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jó hír: még kevesebb cukor lesz a reggelizőpelyhekben

Az egyik legnagyobb élelmiszergyártó vállalat tovább csökkenti termékei cukortartalmát.

A Nestlé, az élelmiszeripar egyik legnagyobb szereplője 2020-ig 18 ezer tonnával kevesebb cukrot használ fel az európai piacokra bocsájtott termékei körében. A döntés eredményeként termékeik cukortartalma három év alatt átlagosan 5 százalékkal csökken. – írta meg hírlevelében a Trademagazin.hu.

 „Amíg Európában három gyermekből egy túlsúlyos, világos számunkra, hogy még többet kell tennünk azért, hogy kiegyensúlyozottabb összetételű termékeket kínáljunk, és felhívjuk a figyelmet az aktív életmódra” – közölte Marco Settembri, a Nestlé regionális vezetője Máltán, az Európai Unió gyermekelhízásról rendezett konferenciáján.

A közleményből azt is megtudhatjuk, hogy a Nestlé az állandó innovációi révén folyamatosan csökkenti termékei cukor-, só- és zsírtartalmát, emellett pedig növeli olyan hasznos összetevők, mint például a teljes értékű gabonák arányát. Az innovációs tevékenység legfrissebb eredménye, hogy akár 40 százalékkal is tudják csökkenteni az általuk gyártott édességek cukortartalmát, miközben azok megszokott íze megmarad. A Nestlé csak az elmúlt három évben már több mint 11 ezer tonnával csökkentette termékei cukortartalmát Európában. Hazánkban a gyermekeknek szánt reggelizőpelyhekben 2014 év végére adagonként 9 grammra mérséklődött a cukor, és nemrégiben került a polcokra az az új Nesquik kakaóitalpor, amely a korábbi receptúrához képest 50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Magyarország az első országok között volt, ahol ezt az új terméket bevezették, sőt a fejlesztésben is részt vettek hazai szakemberek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

A Nestlé úttörőként tekint magára, és célként tűzte ki, hogy az egész élelmiszeriparnak utat mutasson termékeik egészségesebbé tételében.

Mit gondol erről a szakember?

A fenti témában megkérdeztük Bodon Juditot, a Nosalty dietetikus szakértőjét.

"Természetesen én is szívesen látom az ilyen típusú kezdeményezéseket, bár nyilvánvalóan ezek önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy a fogyasztók hosszú távú egészsége biztosított legyen.

A reggelizőpelyhekkel kapcsolatban két fontos tényezőre érdemes még szerintem figyelmet fordítani: 

  1. nem ajánlott őket napi rendszerességgel fogyasztani (max. heti egy alkalommal ajánlanám (túlsúlyos, szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élők esetében inkább nem ajánlom), hiszen pl. jellemzően nem tartalmazzák sem a felnőttek, sem a gyermekek számára a reggelire ajánlott megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét,
  2. illetve fokozottan figyelni kell a csomagoláson szereplő adagnagyságra, hiszen ezt jellemzően nem szokták a fogyasztók figyelembe venni az ételek fogyasztásánál, és így akár jelentősen túlléphetik a reggelire ajánlott energia- és szénhidrát-mennyiségi értékeket.

A fentiek fenntartása mellett üdvözlöm az élelmiszeripari szereplők ilyen irányú törekvéseit, és remélem, hogy más piaci szereplők is követni fogják a jó gyakorlatot, és mindent megtesznek azért, hogy termékeik minél inkább közelítsék a fogyasztók (legyenek azok gyermekek vagy felnőttek) egészségének megőrzéséhez szükséges tápanyagszükségleti értékeket."

forrás: trademagazin.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!