Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kanyaró-fertőzöttek Makón - van okunk az aggodalomra?

Négyen fertőződtek meg Makón kanyaró vírussal, Romániában járvány van. Kell-e bárkinek is aggódnia, és ha igen, mi a teendő?

A romániai kanyarójárvány és a hazánkban jelentett négy kanyarós megbetegedés sokakat megijesztett. Tartanunk kell a betegségtől? Kik tartoznak a veszélyeztetettek közé és kiknek ajánlott az oltás?

A Rózsakert Medical Center orvosai segítettek nekünk a kérdések megválaszolásában.

Mi a kanyaró?

A kanyaró egy nagyon fertőző, vírusos megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed, és a légutakon vagy a szem kötőhártyáján belül kerül a szervezetbe. A betegség lappangási ideje körülbelül 10 nap. Tünetei a láz, köhögés, kötőhártyagyulladás, és a piros kiütések. Ezek először a fül mögött és az arcon jelennek meg, később a hajas fejbőrön és az egész testen. A kiütések nem viszketnek, 4-5 nap múlva barnás árnyalatúvá válnak, majd eltűnnek. A betegség szövődményei lehetnek az agyvelő-, tüdő- és középfülgyulladás, de ezek ritkán alakulnak ki.

Közel 50 éve kötelező a védőoltás

Hazánkban 1969-től kötelező a kanyaró elleni védőoltás. 1989-től, a hosszútávra szóló védettség kialakítása érdekében két dózisban adják be a gyermekeknek a kanyaró ellen is védő morbilli–mumpsz–rubeola (MMR) kombinált oltás. Az elsőt 15 hónaposan, a másodikat pedig általános iskolában, 11 évesen. Az egyszeri oltás 98%, a kétdózisú 99%-nál magasabb megfelelő antitest szintet biztosít, ami legtöbb esetben a védettség szintjét jelzi. Járvány esetén előfordulhat, hogy az oltottak is megkapják a betegséget, nekik csupán enyhe fertőzésük lehet. Aki immunsérült, annál súlyosabb fertőzés is kialakulhat.

Mikor nem adható oltás?

Ha valakinek 38 fok feletti láza van, az oltást el kell halasztani, amíg meg nem gyógyul. Szintén nem olthatók a várandós nők. Enyhe felső légúti fertőzések és hasmenés esetén viszont beadható az oltás.

Hogyan védhetők a 15 hónapnál fiatalabb kisgyermekek?

A 15 hónapnál fiatalabb kisdedek esetén a legnagyobb védelmet az jelenti, ha a körülöttük élő szülők, testvérek, nagyszülők be vannak oltva kanyaró ellen, így a gyermeknek nincs kitől elkapni a vírust.

Az 1969 előtt születettek veszélyeztetettebbek?

Ajánlott beoltatni magát annak, aki Romániába utazik és csak egy oltást kapott, vagy egyáltalán nem oltották. Egészséges felnőttek közül bárki oltható, aki nem kapta meg a kétdózisú MMR oltást és hosszú távú védettséget szeretne. Ilyenkor két oltás szükséges, négy hetes időközzel. 

Fontos leszögezni, hogy Magyarországon nincs kanyarójárvány. A Romániával határos területekre behurcolható a kanyaró, mert Romániában járvány van és a határon több beteg jöhet át. Az itt élők nagyobb veszélynek vannak kitéve, nekik érdemes jobban odafigyelni. Az ország többi részén élők nincsenek közvetlen veszélyben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!