Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karantén egy apa szemszögéből: Ki mosogasson a bezártság idején?

Sokat beszélünk arról, ki hogyan éli meg a bezártságot, arról azonban kevesebb szó esik, hogyan gondolkodik egy férfi, egy apa a karanténos napokról. Vida Ferenc írása.
Ki mosogasson a bezártság idején? A nő, mert ő szokott? A férfi, mert ő nem szokott? A kényszerű összezártság azok számára is láthatóvá teszi a láthatatlan munkát, akik eddig kevésbé vették ki belőle a részüket, és lehetőséget teremt arra, hogy változtassunk eddigi szokásokon.
 
„Egyszer csak ott találtam magam a mosogató fölött, egyik kezemben egy tepsivel, amire előző nap ráégett a benne sült rakott kel nagyjából 20 százaléka, a másikban meg egy habos szivaccsal. Legutóbb akkor álltam itt öt másodpercnél hosszabb ideig, amikor eldugult a lefolyó, és egy fél szombat délelőttöm azzal telt, hogy megpróbáltam megoldani a problémát anélkül, hogy a lányok szókincsét gyarapítottam volna” – számol be családi karanténjuk harmadik hetének tapasztalatairól Balázs. A feleségével és két lányával egy Budapest környéki városban élő férfi idén egy váratlan helyzetben találta magát: munkahelyére nem kell bejárnia, mindössze napi 4-5 órányi feladatot kell elvégeznie home office-ból, az óvoda és a bölcsőde zárva, azaz a gyerekei otthon, felesége pedig épp nemrég kezdett el állást keresni, a jelenlegi helyzetben azonban lényegében semmi esélye nincs arra, hogy találjon.
 
 

Új idők, új szerepek

Balázshoz hasonlóan férfiak tízezrei látták meg az elmúlt hetekben azt, amit hosszú éveken át legfeljebb csak sejthettek. Ez a láthatatlan munka, közismertebb nevén (bár nem kizárólag) a háztartás vezetése, ami elképesztő mennyiségű időt és energiát követel, ez a teher pedig a családok túlnyomó részében a nők vállát nyomja. Ennek okai egyaránt keresendők a történelemben, a szocializációban és a nők felé irányuló társadalmi elvárásokban, miközben utóbbinak egyre kevésbé van alapja. A családok döntő többsége a kétkeresős modellre épít, egy nőnek pedig éppúgy meg kell felelnie a munkahelyi elvárásoknak, mint egy férfinak. A férfiak zöme ezzel tisztában is van, az általunk megkérdezett – jellemzően a harmincas-negyvenes éveikben járó családos – férfiak azonban az elmúlt hetekben rendre rácsodálkoztak arra, mennyi kisebb-nagyobb feladat is van a háztartás és a család körül.

 

Érdekel a cikk folytatása? Ha tovább olvasnál, látogass el a Nőklapja.hu oldalára, ahol egy hónapig csupán 300 forintért juthatsz hozzá a női magazin extra tartalmaihoz! 

Ez is érdekelhet: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!